Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες,αλλά και αυτών που είναι παχύσαρκα,ενώ παράλληλα,αυξάνονται και οι θάνατοι μωρών και παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Αυστραλία.
Αυτήν τη ζοφερή εικόνα ζωγραφίζει για τα 4,1 εκατ.
παιδιά της χώρας έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγιεινής και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 40% του παιδικού πληθυσμού της χώρας πάσχει από χρόνιες παθήσεις.
Στις 30 ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη η Αυστραλία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά στα παιδιά που πάσχουν από άσθμα,ενώ βρίσκεται στην έβδομη θέση σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη.
Την ίδια στιγμή, κατά την περίοδο 1981-2003,το ποσοστό των παιδιών με αναπηρίες αυξήθηκε από 5,3% σε 8,3%,ενώ κατά την περασμένη χρονιά 168.000 παιδιά με αναπηρίες χρειάζονταν 24ωρη φροντίδα.
Η υγεία των παιδιών της χώρας χειροτερεύει συνεχώς,αν αναλογιστεί επίσης κανείς ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι το ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκο.
Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει από τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας γενικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο (κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στις 30 ανεπτυγμένες χώρες),στην περίπτωση θνησιμότητας των μωρών και παιδιών προσχολικής ηλικίας τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.
Εδώ η Αυστραλία κατέχει την 20ή θέση,γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στις χώρες με μεγάλη παιδική θνησιμότητα.
Επιστήμονες εκτιμούν ότι η άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία, οφείλεται κυρίως στην κατάσταση της υγείας των παιδιών των Αβοριγίνων,τα οποία έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν φτάσουν το πέμπτο έτος της ζωής τους ή να γεννηθούν με χρόνια προβλήματα υγείας.
Τέλος, ακόμα και στο μέτωπο της παιδικής παχυσαρκίας,τα παιδιά της Αυστραλίας φαίνεται ότι ζουν κάτω από τα "αδιάφορα" μάτια των γονέων τους και εκεί μάλλον χάνουν τη μάχη.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά "τρώνε" το διαθέσιμο χρόνο τους κυρίως μπροστά σε μία οθόνη, είτε τηλεόρασης είτε υπολογιστή.
Παρά το γεγονός,όμως,ότι το 71,3% των αγοριών ηλικίας από 9 έως 14 ετών καθηλώνονται μπροστά από την τηλεόραση και τα βίντεο γκέιμς για πάνω από 2 ώρες την ημέρα (επιτρεπόμενο όριο),καταφέρνουν να γυμνάζονται όσο πρέπει,δηλαδή για μία ώρα την ημέρα.
Δεν ισχύει,όμως,το ίδιο για το 61,6% των κοριτσιών με την ίδια συνήθεια.
Τα κορίτσια,αναφέρει η έκθεση,δεν ασκούνται σε καθημερινή βάση όσο θα έπρεπε, γεγονός που συμβάλει και στο αυξημένο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου