Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Συγκίνηση στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Σε ένα φορτισμένο κλίμα γεμάτο συγκίνηση ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης,με τους 300 προσκεκλημένους να ξεναγούνται στα "άδυτα" του.Οι πρώτες εικόνες αποκαλύπτουν ένα υπερσύγχρονο,γεμάτο ουσία και ιστορία μουσείο,εντυπωσιακό τόσο ως προς την όψη του όσο και ως προς τα εκθέματα που φιλοξενεί.
Οι χαιρετισμοί της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας
Κάρολος Παπουλιας
"Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα.Κάποια λείπουν.Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν",με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης,στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο,στον "φυσικό" τους χώρο.
Φανερά συγκινημένος,ο κ.Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης:"Αποδεικνύει το σεβασμό της προς την ιστορία.Και προσπαθεί να αποδώσει,με ένα σπουδαίο έργο,το δέος και τη συγκίνηση που γεννιούνται στη ψυχή κάθε ανθρώπου, όταν υψώνει το βλέμμα και αντικρίζει τον Παρθενώνα".
Κώστας Καραμανλής
"Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων,για ολόκληρο τον Κόσμο.Είναι κτήμα του Οικουμενικού Πολιτισμού" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που "εμπνεύστηκε και δρομολόγησε από το 1976 τις αρχικές διαδικασίες" και στην Μελίνα Μερκούρη, που "έδωσε από τη δεκαετία του '80,μεγάλη ώθηση στην κοινή προσπάθεια",ενώ δεν παρέλειψε και όλους όσους "κατέθεσαν εδώ την έμπνευση,το πάθος και τη δουλειά τους", αναφερόμενος σε επιστήμονες,αρχιτέκτονες,μηχανικούς αρχαιολόγους και εργάτες."Εργάστηκαν για την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου αυτού όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις,όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού της Μεταπολιτευτικής Περιόδου", συμπλήρωσε.Ο κ. Καραμανλής που χαρακτήρισε το νέο μουσείο "λαμπρό σημείο αναφοράς" του Παγκόσμιου πολιτισμού,σημείωσε ακόμα ότι:"Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όλος ο Κόσμος βλέπει τη μορφή που παίρνουν πανανθρώπινα και αιώνια ιδανικά.Στο Μουσείο της Ακρόπολης,όλος ο Κόσμος μπορεί τώρα να διαπιστώνει ότι αυτές οι μορφές,αυτά τα ιδανικά,μπορούν να επανενωθούν και να ανακτήσουν την ακτινοβολία τους".
Αντώνης Σαμαράς
Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του είπε πως «τα πάντα στο χώρο του Μουσείου συμβολίζουν ιδέες,αρχές,αξίες και ιδανικά,που κάποτε γεννήθηκαν εδώ, αλλά σήμερα είναι πια κτήμα ολόκληρης της Ανθρωπότητας».
Ο κ.Σαμαράς έκανε αναφορά και στα μάρμαρα που εκλάπησαν πριν από 200 χρόνια και βρίσκονται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο,αποσπώντας το χειροκρότημα του κοινού.«Aυτά που αποσπάστηκαν και απομακρύνθηκαν πριν από 207 χρόνια,θα επανέλθουν.Αναπόφευκτα θα επανέλθουν.Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν θύματα λεηλασίας.Το έγκλημα αυτό,σήμερα,μπορεί να επανορθωθεί.Το Μουσείο είναι η ηθική δύναμη που τα προσκαλεί πίσω.Να επανενωθούν.» Κι εδώ δεν έχουμε περιθώρια για μικροπολιτική.Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την ιδιοκτησία των μαρμάρων.Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την αξιοπρέπειά μας.Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υφαρπαγή τους πριν από δύο αιώνες.Δεν μπορούμε να προδώσουμε την ακεραιότητα του μνημείου.Μπορούμε μόνο να την υπερασπιστούμε.Και να την αποκαταστήσουμε.
Ο Γενικός Διευθυντής της Unesco
«Είναι τόπος μεγάλης σημασίας για την ανθρωπότητα» δήλωσε για το νέο Μουσείο στον χαιρετισμό του ο Κοϊσίρο Ματσούρα,γενικός διευθυντής της UNESCO,ο οποίος μίλησε για μεγάλη συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.Ο κ.Ματσούρα είπε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα της UNESCO να επίστραφούν τα μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο.
"Η επιτροπή ενέκρινε τη σύσταση που από κοινού υπέβαλαν η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο,που καλούσαν την ΟΥΝΕΣΚΟ να βοηθήσει και να συγκαλέσει τις απαραίτητες συναντήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες,με σκοπό να επιτευχθεί μια αμοιβαίως ικανοποιητική λύση στο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα",ανέφερε ο κ.Ματσούρα και τόνισε ότι στην ΟΥΝΕΣΚΟ είναι διατεθειμένοι να το πράξουν.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,στον χαιρετισμό του,ευχαρίστησε σε σπαστά ελληνικά την Ελλάδα για το εντυπωσιακό Μουσείο της Ακρόπολης.
"Η αναμονή άξιζε",τόνισε ο κ.Μπαρόζο και ανέφερε ότι το Μουσείο βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον ιερό βράχο και αποτελεί σημείο συνάντησης της αρχαίας ιστορίας,της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και της προηγμένης τεχνολογίας,καθώς επίσης συνδυάζει υποδειγματικά το παλιό με το νέο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος,δήλωσε "πολύ υπερήφανος" διότι,όπως εξήγησε,η Ευρωπαϊκή Ένωση μπόρεσε να συμμετάσχει στα πρώτα βήματα αυτού του Μουσείου,συμπληρώνοντας ότι αποτελεί "άλλο ένα σπουδαίο παράδειγμα επένδυσης στον πολιτισμό που υποστηρίζεται στο πλαίσιο της Ε.Ε."Επιπλέον,ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές και υποστήριξε ότι "μακροπρόθεσμα ο πολιτισμός είναι πιο σημαντικός από την οικονομία,γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες χώρες στον κόσμο"
Η τελετή των εγκαινίων
Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου από τον πρόεδρο του Κ. Παντερμαλή.Εμφανής ήταν η έλλειψη των μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, πράγμα που τόνισε ο κ.Παντερμαλής σε κάθε ευκαιρία.
Κατά τα άλλα,δύο εκπλήξεις περίμεναν τους προσκεκλημένους:η μία εκ των οποίων έχει να κάνει με την κοπή της κορδέλας,που δεν έγινε με τον καθιερωμένο τρόπο.
Η δεύτερη αφορά,όπως το είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς,δύο θεάματα που σκηνοθέτησε η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη.
Πρόκειται για σύγχρονα οπτικοακουστικά υπερθεάματα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, όπου οι εικόνες του Μουσείου ζωντάνεψαν,παρασέρνοντας σε ένα μαγικό ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι
Πρωθυπουργοί,υπουργοί,καθηγητές Πανεπιστήμιου,ερευνητές και επίστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου έδωσαν το παρών,ανάμεσα τους ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσούα Φιγιόν, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τετζέτ Ταγίπ Ερντογάν,ανακοίνωσε το Σάββατο πως δεν θα παρευρεθεί στην τελετή των εγκαινίων λόγω έκτακτου προβλήματος υγείας.Ωστόσο υποσχέθηκε πως θα επισκεφτεί το προσεχές διάστημα το Μουσείο μαζί με τον έλληνα ομόλογο του,Κώστα Καραμανλή.

Ψηφιακή ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια: