Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

The Telegraph: «Είναι τρελός o Γιώργος;»

«Είναι τρελός;» αναρωτιέται για τον Γιώργο Παπανδρέου ο Ντάμιεν Ρις της εφημερίδας "The Telegraph" σε άρθρο του όπου σχολιάζει το δημοψήφισμα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός και τον κατηγορεί ότι απειλεί με χρεοκοπία τη χώρα. Αίσθηση προκαλεί η αποστροφή του και για «φορολογική κατοχή» την οποία πρέπει να δεχτούν οι Έλληνες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρις γράφει για τον Γιώργο Παπανδρέου: «Θέλω να πω, είναι τρελός; Τι κάνει ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης αυτές τις μέρες με το να απειλεί με χρεοκοπία ένα καταχρεωμένο σύστημα ανακοινώνοντας δημοψήφισμα; Προτείνει να δίνουμε στους ανθρώπους το δικαίωμα λόγου; Γελοίο. Στο κάτω κάτω, αυτή είναι η ζώνη του ευρώ.
Για να είμαι ακριβής, δεν είναι σαφές ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα θέλουν ένα δημοψήφισμα. Σίγουρα δεν το θέλουν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέκτησε τους δικούς της δημοκρατικούς μώλωπες στην Ομοσπονδιακή Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Τα χθεσινά γεγονότα έδειξαν πόσο ευάλωτο είναι το ευρώ στην κοινή γνώμη.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν το χάος στην Ελλάδα και στη ζώνη του ευρώ, το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι ό, τι καλύτερο μπορεί να ελπίζει η Αθήνα και ας μην είναι δημοφιλές. Οι άνθρωποι εκεί το γνωρίζουν, αλλά γνωρίζουν επίσης πως αυτό είναι μια προσωρινή λύση.
Αν ο ελληνικός λαός θέλει να παραμείνει στη ευρωζώνη θα πρέπει να υποβληθεί σε μια μορφή φορολογικής κατοχής. Οι δαπάνες η φορολογία θα πρέπει να υπόκεινται στην αυστηρή πειθαρχία που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.
Θα χρειαστούν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για να σταματήσει το αβάσταχτο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και να μειωθούν οι μισθοί για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, καθώς η χώρα θα φορέσει «οικονομικό κορσέ» για να συγκλίνει με τον βορρά.
Δημοψήφισμα; Τώρα το λες»
Να σημειωθεί, ότι σχεδόν όλα τα σχόλια στο άρθρο είναι υπέρ του δημοψηφίσματος και του Γιώργου Παπανδρέου. Οι σχολιαστές θεωρούν πως το δημοψήφισμα είναι μία δημοκρατική πράξη ενάντια στον οικονομικό «στραγγαλισμό» της χώρας. Υπάρχει όμως ένα ερώτημα που έχουν όλοι, είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν: Γιατί τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: