Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Φταίνε όλοι οι εταίροι για την Ελλάδα

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ SPD
Την ευθύνη σε όλη την ΕΕ που "έκλεισε τα μάτια σε όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα μετά από την κυβέρνηση Σημίτη" επέρριψε ο Αξελ Σέφερ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας.
Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, στη διάρκεια επίσκεψης που οργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σέφερ παρατήρησε πως ο γερμανικός Τύπος για λόγους δημαγωγίας "έπαιζε για καιρό - επηρεάζοντας τα κόμματα- την ίδια μελωδία που επικεντρώνονταν στη λέξη χρεοκοπία", ενώ υπογράμμισε στους Ελληνες συνομιλητές του ότι "δεν είστε ξένοι εδώ στη Γερμανία, ανήκουμε όλοι στην ίδια χώρα, την Ευρώπη".
Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ.Σέφερ παρέπεμψε στην παρέμβαση Σαμαρά το '93 για να εκφράσει την ανησυχία του για τη στάση του αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος είναι "συντηρητικός και λαϊκιστής".
Ο κ. Σέφερ χαρακτήρισε ακόμη "γενναία" την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα - "γιατί κάνουν δημοψήφισμα οι Δανοί και όχι οι Έλληνες;" είπε - και υπεραμύνθηκε της Ομάδας Δράσης καθώς προωθεί την "αλληλεγγύη και τη συνεργασία".
Ο κ.Σέφερ υπογράμμισε ακόμη πως οι φόροι πρέπει να πληρώνονται, καθώς "είναι θέμα πατριωτισμού" και επέκρινε τον εθνικισμό -" περισσότερος εθνικισμός σημαίνει λιγότερη Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά.
Βολές σοσιαλιστών κατά της Μέρκελ για τα ευρωομόλογα
Εν τω μεταξύ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία η οποία τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, επέκρινε σήμερα την καγκελάριο Μέρκελ για τη στάση της στο θέμα αυτό.
"Παίζετε με τη φωτιά", είπε ο Γκάμπριελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Μπούντεσταγκ αναφερόμενος στην απόρριψη της ιδέας από την Μέρκελ.
Η καγκελάριος χαρακτήρισε "απρόσφορη" την έκδοση της Πράσινης Βίβλου για τα ευρωομόλογα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ότι η εμπιστοσύνη των αγορών μπορεί να ανακτηθεί με την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ ώστε να επιβληθεί περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους ή προβαίνουν σε υπέρμετρες δαπάνες.
Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι θέλει να επιβληθεί φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην ΕΕ. "Είναι απογοητευτικό το ότι για άλλη μια φορά εφέτος δεν επιτύχαμε μια παγκόσμια συμφωνία ότι αυτός ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα αποτελούσε την ορθή αντίδραση", είπε νωρίτερα, υποσχόμενη πως "θα συνεχίσουμε να συζητάμε εντατικά" την πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: