Νέα έρευνα του Κέντρου Μελετών και Υπηρεσιών Υγείας καταγράφει διαφθορά, κακοδιαχείριση και όργιο σπατάλης στη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, εξαιτίας των αλόγιστων νοσοκομειακών δαπανών υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει2 δισ. ευρώ ετησίως, κυρίως εξαιτίας των υπερτιμολογήσεων και της σπατάλης ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οι υπερτιμολογήσεις γίνονται γιατί το νοσοκομείο καθυστερεί να πληρώσει τους προμηθευτές 2 με 3 χρόνια και έτσι οι προμηθευτές ανεβάζουν την τιμή. Επίσης οι προμηθευτές δίνουν στους γιατρούς σε πολλές περιπτώσεις μίζες τις τάξεως του 20% με 30%, κάτι που ενσωματώνεται στην τιμή.
Σύμφωνα με την έρευνα που αφορά στα 26 νοσοκομεία της Αττικής, τα ποσοστά των νοσοκομειακών δαπανών τα τελευταία 4 χρόνια σημειώνουν σημαντική αύξηση.
Το ποσοστό αύξησης δαπανών για ορθοπεδικό υλικό ανέρχεται στο 71,05%, για αντιδραστήρια στο 56,7%, για φάρμακα στο 46,81%, για υγειονομικό υλικό στο 31,11%, ενώ για λοιπές δαπάνες, όπως τρόφιμα και καθαριότητα, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 118,03%.
Η αύξηση δαπανών ωστόσο συνεπάγεται και αύξηση σπατάλης, με τους τομείς της επεμβατικής καρδιολογίας και της ορθοπεδικής να πρωτοστατούν στο όργιο σπατάλης. Όπως ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, «μερικοί ορθοπεδικοί καταστρέφουν τα μοσχεύματα αυτά, και καταστρέφοντάς τα πετάνε στον κουβά. Και για αυτό τα λεφτά που παίρνουν από τις μίζες τα λένε κουβανέζικα».
Η ισχύουσα νομοθεσία πάντως, αν και προβλέπει την κήρυξη διαγωνισμών για την προμήθεια ιατρικού υλικού, δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να υπερχρεώνονται τα νοσοκομεία, τα χρέη των οποίων αγγίζουν σήμερα τα 6,5 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου