Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Οι έφηβοι που είναι μπροστά από μία οθόνη έχουν χειρότερες διαπροσωπικές σχέσεις

Οι έφηβοι που περνούν το χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας υπολογιστή φαίνεται πως έχουν χειρότερες σχέσεις με τους γονείς τους και τους άλλους έφηβους, λένε οι ειδικοί.
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι έφηβοι έχουν στη διάθεσή τους συνεχώς διευρυνόμενα εργαλεία με οθόνη για επικοινωνία και ψυχαγωγία. «Η διαθεσιμότητα και η έλξη των δραστηριοτήτων που προσφέρει μια οθόνη, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό για τις ευκαιρίες που προσφέρονται, αλλά και ανησυχία για το αν έχουν εκτοπισθεί άλλες δραστηριότητες σημαντικές για την υγεία και την ανάπτυξη. Μία από τις ανησυχίες είναι πώς αυτός ο χρόνος που σπαταλιέται μπροστά στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους.
Επιστήμονες μελέτησαν 3.043 έφηβους ηλικίας 14-15 το 2004. Οι έφηβοι συμπλήρωσαν ένα απόρρητο ερωτηματολόγιο για τις συνήθειες του ελεύθερου τους χρόνου και εκτίμησαν πόσο δεμένοι είναι με τους γονείς κι άλλους εφήβους.
Γενικά, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι έφηβοι βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας στον υπολογιστή, τόσο λιγότερο δεμένοι ήταν με τους γονείς τους (με άλλα λόγια είχαν δυσκολία να δημιουργήσουν σχέση ή συναισθηματικό δεσμό). Το ποσοστό για λιγότερο δέσιμο με τους γονείς ανέβαινε 4% για κάθε ώρα παραπάνω τηλεόρασης και 5% για παιχνίδια στον υπολογιστή.
Αντίθετα, οι έφηβοι που περνούσαν πιο πολύ χρόνο διαβάζοντας και κάνοντας τα μαθήματά τους δήλωσαν πως είχαν μεγαλύτερο δέσιμο με τους γονείς.
Οι ερευνητές επίσης ρώτησαν 976 άτομα που ήταν 15 ετών το 1987 και το 1988. Η περισσότερη ώρα μπροστά την τηλεόραση συνδεόταν με λιγότερο δέσιμο και με τους γονείς και με τους άλλους εφήβους. Για κάθε επιπλέον ώρα, οι έφηβοι είχαν 13% λιγότερο δέσιμο με τους γονείς και 24% λιγότερο με τους άλλους εφήβους.
«Η σύσταση τα παιδιά να βλέπουν λιγότερη τηλεόραση συχνά προκαλεί την ανησυχία πως θα διακοπούν οι σχέσεις των εφήβων αν δε μπορούν να συζητήσουν για δημοφιλείς εκπομπές και ήρωες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δε δείχνουν πως η λιγότερη παρακολούθηση τηλεόρασης επηρεάζει τις φιλίες των εφήβων.»
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενισχύουν αυτή την αντιστρόφως ανάλογη σχέση, Για παράδειγμα, έφηβοι που έχουν τηλεοράσεις στο δωμάτιό τους όχι μόνο βλέπουν περισσότερο, αλλά συμμετέχουν και σε λιγότερα οικογενειακά γεύματα. «Είναι επίσης πιθανό, έφηβοι, με χλιαρές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένειά τους να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ως μέσω ανεύρεσης νέων, διαδικτυακών φίλων ή να φαντάζονται πως έχουν φιλίες με χαρακτήρες της τηλεόρασης.»
«Η σημασία της επικοινωνίας με τους γονείς και τους άλλους εφήβους για την υγεία και την ανάπτυξη είναι δεδομένη όπως και η ανησυχία για την κατάχρηση της τεχνολογίας. Με τη ραγδαία εξέλιξη των μέσων ψυχαγωγίας επικοινωνίας κι εκπαίδευσης, η συνεχής έρευνα είναι απαραίτητη για να ελέγχει τις συνέπειες που έχουν όλα αυτά τα μέσα στην κοινωνική, ψυχολογική και σωματική ανάπτυξη των εφήβων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: