Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη βασική αιτία θανάτων στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1920.Οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους είναι πολλοί.Από αυτούς κάποιοι είναι μη αναστρέψιμοι,όπως η κληρονομικότητα,το φύλο και η ηλικία,ενώ οι περισσότεροι είναι αναστρέψιμοι,όπως το κάπνισμα,η υψηλή αρτηριακή πίεση,τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η έλλειψη άσκησης.Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εκπαίδευσης για τη χοληστερόλη (NCEP) των ΗΠΑ συνιστούν διαιτητική αγωγή,ως το πρώτο βήμα για τη μείωση των συγκεντρώσεων της χοληστερόλης στο αίμα.
«Επειδή οι δίαιτες του NCEP συχνά δεν είναι επαρκείς για άτομα με ήπια έως μέτρια υπερχοληστερολαιμία,για την επίτευξη του στόχου τους όσον αφορά την LDL χοληστερόλη, θα ήταν χρήσιμη η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας με ένα βοηθητικό μέσο στη δίαιτα,το οποίο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό, όπως οι φυτοστερόλες»,σημειώνει ο Παρασκευάς Παπαχρήστος,διαιτολόγος - διατροφολόγος M.Sc.
«Τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν το λιπιδαιμικό τους προφίλ, αφού αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη μέχρι και 15%,στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και τρόπου ζωής».
Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων (μαργαρίνη,γάλα,γιαούρτι και ρόφημα γιαουρτιού) προσφέρεται στον καταναλωτή η δυνατότητα επιλογής,ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του.Η αποτελεσματικότητα των φυτικών στερολών αποδεικνύεται σε περισσότερες από 180 κλινικές έρευνες μεγάλης κλίμακας που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως.
Μάλιστα στις 21 Οκτωβρίου 2009, δημοσιεύτηκε η επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα που περιέχουν φυτικές στερόλες,που αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη,μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Ο ισχυρισμός υγείας των φυτικών στερολών είναι ένας από τους πρώτους που πέρασε τη νέα αυστηρή διαδικασία που ξεκίνησε στην Ευρώπη για τους ισχυρισμούς περί Μείωσης Κινδύνου Ασθενειών (DRRC).Αυτή η νομοθετική διαδικασία απαιτεί από τις εταιρείες τροφίμων να υποβάλουν εκτεταμένους επιστημονικούς φακέλους για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς υγείας που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο μίας συγκεκριμένης νόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου