Η λυματολάσπη αν και κατά καιρούς έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στη χώρα,τώρα γίνεται χρήσιμη.Η 1η καλλιέργεια βαμβακιού στην Ελλάδα που λιπαίνεται με αστικά λύματα είναι εδώ και λίγο καιρό γεγονός.Ο Αργύρης Παπακωνσταντίνου,χημικός μηχανικός και προϊστάμενος του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΛ,μίλησε στο tvxs για τις δυνατότητες χρήσης της.Το πιλοτικό χωράφι στη Λάρισα στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν αστικά λύματα είχε την ίδια απόδοση με αυτά που λιπαίνονται με συμβατικά λιπάσματα.Για τον σκοπό του πειράματος,επιλέχτηκε έκταση 100 στρεμμάτων,στο Κουλούρι Λάρισας (λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη).
Το εγχείρημα τέθηκε σε εφαρμογή από το επιστημονικό δυναμικό της ΔΕΥΑ Λάρισας και του ΕΘΙΑΓΕ.Υπογράφτηκε σχετική σύμβαση με τον βαμβακοπαραγωγό,στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΥΑ Λάρισας διέθεσε την απαιτούμενη λυματολάσπη και ανέλαβε τα έξοδα για τη διασπορά της στον αγρό.
Τι είναι η λυματολάσπη;
Όπως εξηγεί ο κ.Παπακωνσταντίνου είναι ένα παραπροϊόν στην επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα; Σύμφωνα με τον
κ.Παπακωνσταντίνου,η λυματολάσπη είναι κατάλληλη για τις περισσότερες αγροτικές περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Η σημαντική προϋπόθεση είναι να μην περιέχονται στα λύματα απόβλητα βιομηχανιών ή βιοτεχνιών γιατί αυτό καθιστά αδύνατη τη χρήση τους.Επίσης,πρέπει οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων να μην υπερβαίνουν κάποια καθορισμένα όρια.Η καταλληλότητα της λυματολάσπης,συνίσταται στην περιεκτικότητά της στα δύο βασικά στοιχεία που χρειάζεται το ελληνικό έδαφος:το άζωτο και την οργανική ύλη.
Ποια προβλήματα θα λύσει η λυματολάσπη;
Ο κ.Κωνσταντίνου τόνισε ότι η μονάδα βιολογικού καθαρισμού Λάρισας παράγει 20 τόνους λυματολάσπης την ημέρα οπότε με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ίσως και θα εξαφανισθεί η λυματολάσπη που θα πετιέται στον ΧΥΤΑ Λάρισας. Συνεπώς,αποτελεί μία πρακτική που θα δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης αποβλήτων που αντιμετωπίζουν οι ΧΥΤΑ. Επίσης,μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής για τους αγρότες αφού η προμήθεια λιπαντικού υλικού γίνεται δωρεάν.
Τέλος,αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων εδώ και πολύ καιρό.Συγκεκριμένα, στην Αγγλία η λυματολάσπη καλύπτει το 70% των γεωργικών αναγκών,στην Γαλλία το 50% και στην Γερμανία το 40%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου