Σταυροδρόμι του εμπορίου ναρκωτικών,του Traficking,του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος χρήματος,αναγνωρίζεται η Ελλάδα μέσα από την έκθεση της Europol «ΟCΤΑ 2009» για την εγκληματικότητα.Επιπλέον,προβλέπεται η ραγδαία εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος λόγω της οικονομικής κρίσης,συνδέεται η μετανάστευση με την διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο διακλαδώνονται οι εθνικές μαφίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης η Ελλάδα αποτελεί απόληξη του βορειοδυτικού κόμβου (Ολλανδία - Βέλγιο) σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ανθρώπων,σημείο-«κλειδί» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων του νότιου κόμβου (Νότια Ιταλία),θαλάσσια επέκταση του νοτιοδυτικού κόμβου (Ισπανία) και οδική του βορειοανατολικού κόμβου (Βαλτική) με αντικείμενο τη σωματεμπορία και τα ναρκωτικά και κρίσιμο πέρασμα για τον νοτιοανατολικό κόμβο (λιμάνι της Κωστάντζας) σε μακρά λίστα «επιχειρηματικής δραστηριότητας» εθνικών και υπερεθνικών μαφιών.
Η Εuropol επισημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εγκληματικών ομάδων που επιχειρούν στους συγκεκριμένους κόμβους,και αναγνωρίζει τον σταδιακά ενισχυμένο ρόλο της τουρκικής μαφίας.
Στην έκθεση γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο το οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται τη μετανάστευση σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο μέσω στρατηγικών ΙΝ-SΟ (δηλαδή επηρεασμού κοινωνιών και οικονομιών).
Με τη συγκεκριμένη μέθοδο προσεταιρίζονται περιθωριοποιημένες μη ενσωματωμένες ομάδες στην ευρωπαϊκή κοινωνία,«ασκώντας πίεση ή παρέχοντάς τους αυτό που χρειάζονται απεγνωσμένα».
Τέτοιες πρακτικές αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα στον επαναπατρισμό των μεταναστευτικών εμβασμάτων (ελέγχεται από τη μαφία μέσω νομότυπων τηλεφωνείων και Ιnternet καφέ),στον εξαναγκασμό σε λαθρεμπόριο και σε «εκμετάλλευση της εργασίας».
Έντονο είναι το φαινόμενο της «εκμετάλλευσης της εργασίας στην Ελλάδα» σύμφωνα με την έκθεση,όπου πακιστανοί και κούρδοι εγκληματίες «ασκούν επιρροή στους ομοεθνείς τους μετανάστες μέσω ελέγχου της μαύρης αγοράς εργασίας».
Οι προβλέψεις της Εuropol αναφέρουν διεύρυνση της μαύρης αγοράς πλαστών ή λαθραίων προϊόντων,«σε μια πιθανή προσπάθεια των εμπλεκομένων για τη διατήρηση των επιπέδων της κατανάλωσης ή των κερδών υπό συνθήκες χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης».
Σημαντικό και ενισχυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται να διαδραματίσουν τόσο ο συσχετισμός μεταξύ του διαθέσιμου πλούτου των “καταναλωτών” και της ζήτησης για συγκεκριμένα αγαθά,όσο και η παράτυπη ή αδήλωτη εργασία.
«Η ροή παράνομων μεταναστών ή θυμάτων του trafficking» δεν πρόκειται να μειωθεί όπως αναφέρει η έκθεση ενώ προβλέπει και την αύξηση της κινητικότητας στην κοινοτική επικράτεια,«η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει παράτυπη εργασία και καταστάσεις εκμετάλλευσης».
Η Europol υποστηρίζει ότι αν οι προβλέψεις επαληθευτούν τότε θα υπάρξει «ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση για τους νομοταγείς πολίτες και επιχειρήσεις»,καθώς ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Πιθανή εξέλιξη για τη Europol είναι οι επιχειρηματίες που μάχονται για την επιβίωση στην αγορά να πέσουν θύματα του οργανωμένου εγκλήματος,με κύριο πεδίο δράσης την τοκογλυφία,ενώ ενδέχεται και μέρος της αγοράς να εμπλακεί επιχειρηματικά με τη μαφία.
Παράλληλα,η Europol υποστηρίζει ότι η ύφεση «σέρνει» τις περιθωριακές κοινωνικές ομάδες σε γκετοποίηση καθώς δυσχεράνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης στην κοινωνία.
Τέλος η Europol παρατηρεί και την προσπάθεια του οργανωμένου εγκλήματος να ενταχθεί στη νόμιμη οικονομία και καλεί τις εθνικές αρχές και τους φορείς της οικονομίας σε επαγρύπνηση ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και στην επανεπένδυση παράνομων κερδών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου