Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την ελληνική οικονομία,ο Οίκος Moody’s σημειώνοντας πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας για την εγχώρια και ξένη ισοτιμία τίθενται υπό αμφισβήτηση.Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (29/10) αναφέρει πως το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας διογκώνεται,ενώ εν μέσω οικονομικής κρίσης,η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα επιδεινωθεί.
Μάλιστα,δεδομένου του ελλείμματος που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης αγγίζει το 12,5%,ο διεθνής Οίκος εμφανίζεται απαισιόδοξος ως προς την συγκράτηση του,εκτιμώντας μάλιστα ότι μέσα στο 2010 θα εκτιναχθεί στο 14%.
Τα πυρά του στρέφει και στην αξιοπιστία των δεδομένων που παρουσιάζει η Ελλάδα στους ευρωπαίους εταίρους,καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έχουν προβλήματα διαφάνειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Fitch
Μια εβδομάδα αργότερα,σε δική του εκτίμηση ο οίκος Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από Α σε – Α, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές της χώρας (outlook).
O Fitch αναμένει μάλιστα το χρέος της Ελλάδας να αγγίξει το 115% του ΑΕΠ έως το τέλος του χρόνου,ενώ ακόμα πιο δυσοίωνη είναι η εκτίμηση του 2010 όπου το χρέος διαμορφώνεται στο 120%.
Παπακωνσταντίνου:«Επιτροπή για την διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων»
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την Πέμπτη (29/10) τη δημιουργία επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΙΟΒΕ,το ΚΕΠΕ,την Τράπεζα της Ελλάδος,το Ινστιτούτο Εργασίας η οποία θα παραδώσει πριν το τέλος του έτους την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης της Οικονομίας.
Παράλληλα,θα προχωρήσει στην αξιολόγησή των οικονομικών στοιχείων ενώ θα υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης του όλου συστήματος, με σκοπό να έχουμε μια εγκυρότητα ως προς τα στοιχεία,γεγονός που θα είναι χρήσιμο και για τις σχέσεις με τους εταίρους μας.
Επίσης,ο κ.Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τα μεγέθη τα οποία αφορούν το 2009 δεν αλλάζουν και η επιτροπή η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα διευκολύνει την πολιτική ηγεσία να αποτιμήσει την κατάσταση να διαπιστώσει πού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο παρελθόν και να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που θα έχουμε θα είναι αξιόπιστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου