«Δεν θα μπούμε σε οποιοδήποτε διάλογο με τον κ.Γκρουέφσκι και τα Σκόπια για ανύπαρκτα θέματα»,δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αρνούμενος επί της ουσίας να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι για «Μακεδόνες του Αιγαίου».
Σε δηλώσεις του σχετικά με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ,το οποίο διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο,ο κ.Δρούτσας τόνισε ότι «η Ελλάδα βλέπει τις σχέσεις με τα Σκόπια με ανοιχτό πνεύμα και πάντα με εποικοδομητική διάθεση».
«Έχουμε ανοιχτά μυαλά και πιστεύω ότι η ηγεσία στα Σκόπια πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι στο χέρι της να επιλέξει μεταξύ της γνώριμης επιθετικής εθνικιστικής και αλυτρωτικής ρητορικής ή να επενδύσει σε ένα εποικοδομητικό,ειλικρινής ουσιαστικό διάλογο για το θέμα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας» ανέφερε.
Επισήμανε όμως ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο μία:
«Oνομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.
Αυτή είναι η λύση που θα απελευθερώσει την ευρωατλαντική προοπτική του γειτονικού λαού τον οποίο εμείς θέλουμε να καλωσορίσουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια το συντομότερο δυνατόν, λύση η οποία θα συμβάλει αποφασιστικά στην περιφερειακή σταθερότητα».
Σημείωσε επίσης πως ένα από τα σημαντικά θέματα της Συνόδου Κορυφής θα είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Η Ελλάδα,όπως ανέφερε,επιδιώκει ενίσχυση της συνεργασίας σε αυτό το «ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Παράλληλα,τόνισε ότι στο ίδιο θέμα επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ενίσχυση της Frontex με τη διαμόρφωση κοινών δράσεων και διαδικασιών στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.
Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ακόμη ενίσχυση της χρηματοδότησης και του επιμερισμού του κόστους μεταξύ των κρατών μελών,αλλά και σύναψη ευρωπαϊκών συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία και εφαρμογή των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών όπως αυτή που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Τουρκία το 2001.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Η ΕΕ προσπαθεί να διαμορφώσει μια κοινή θέση και στρατηγική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.
«Είναι δέσμευση της κυβέρνησης να αλλάξει ριζικά η πολιτική της Ελλάδας στο θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής ώστε να μπει η Ελλάδα στην πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου»,κάτι,που όπως σημείωσε,θα τονίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Όσον αφορά στα Βαλκάνια,ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι βούληση της Ελλάδας είναι να καταστεί πρωταγωνιστής στην περιοχή και ιδιαίτερα στο θέμα της ενταξιακής πορείας των χωρών αυτών.
«Θέλουμε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο ατμομηχανής για την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου