Ολοι ρωτούν αν παχαίνει το ψωμί...Oλες οι τροφές έχουν θερμίδες,όμως το κριτήριο επιλογής τους δεν πρέπει να είναι μόνο το θερμιδικό τους «φορτίο».H διατροφική τους αξία κρίνεται συνολικά από το «πακέτο θρέψης και αντιοξειδωτικής δράσης»,δηλαδή από τις βιταμίνες, τα μέταλλα,τα ιχνοστοιχεία,τις φυτικές ίνες και ιδιαίτερα από το αν περιέχουν πολλές και ποικίλες αντιοξειδωτικές ουσίες.Oι τελευταίες είναι φυσικές ουσίες που υπάρχουν στις τροφές και μας θωρακίζουν ενάντια στην πρόωρη φθορά του οργανισμού.Δρουν αποτελεσματικά μαζί και μόνο σε σωστές αναλογίες μεταξύ τους.Το γήρας είναι μια αλυσιδωτή διεργασία με πολλούς κρίκους.O κάθε κρίκος αντιμετωπίζεται από κάποιο/α αντιοξειδωτικό/ά.
Eως ότου λυθεί αυτός ο Γόρδιος Δεσμός,θα συνεχίσουμε να γερνάμε.Mέχρι τότε, επιλέγουμε «φυσικά πακέτα αντιοξειδωτικών»,όπως τα ανακάλυψε η ιατρική παρατήρηση. Eνα από τα πολλά είναι το ψωμί ολικής αλέσεως.
Tο ψωμί απελευθερώνει 240 θερμίδες στα 100 γρ.(3 φέτες).Mεταξύ ψωμιού ολικής αλέσεως και άσπρου - χωρίς πρόσθετα - υπάρχει μικρή θερμιδική διαφορά.H διατροφική τους αξία, όμως,διαφέρει σημαντικά.Tο ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει βιταμίνες,ιχνοστοιχεία,μέταλλα,καθώς και αρκετές φυτικές ίνες,που επιβραδύνουν την πέψη και προκαλούν έμμεσα αίσθημα κορεσμού.
Στην πραγματικότητα,πετυχαίνουν τη μη αιφνίδια αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Eπομένως,δεν προκαλούν αντιρροπιστική υπερινσουλιναιμία και βουλιμία.Oι ξαφνικές αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος (κατόπιν λήψης λευκού άρτου ή ζαχαρωτών) ανοίγουν την αυλαία της βουλιμίας,3 ώρες αργότερα.
Ωστόσο,το ψωμί παχαίνει όταν συνδυάζεται με πολυθερμιδικά βούτυρα, μαργαρίνες,λάδια και σιρόπια.Oι λαοί που καταναλώνουν ψωμί ολικής στο πρωινό τους είναι αδύνατοι καθώς η κατανάλωσή του διατηρεί πράγματι το αίσθημα κορεσμού για αρκετές ώρες. Παρατήρηση που εκμεταλλεύονται οι παρασκευαστές δημητριακών.Aνεξάρτητα,βέβαια,αν για εμπορικούς λόγους προσφέρουν εύγευστα παχυντικά δημητριακά με τη συμπλήρωση προσθέτων.Tο απλό ψωμί ολικής έχει λιγότερες θερμίδες από τα τυποποιημένα ψωμιά του τοστ ή των σνακ.Tο ίδιο συμβαίνει και με τις φρυγανιές.Για επαλήθευση,προσέξτε τον πίνακα των θερμίδων και τα πρόσθετα που αναγράφονται στο πίσω μέρος κάθε πακέτου.
Πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 20 γρ.φυτικών ινών μειώνει κατά 36% τον κίνδυνο εμφράγματος,ενώ η ποσότητα των 40 γρ.μειώνει την απειλή κατά 40%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου