Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της οικονομικής διαχείρισης είναι ο σχεδιασμός και η τήρηση ενός προϋπολογισμού.Όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό;Είναι εύκολο να αποφασίσετε τι μπορείτε να ψωνίσετε στο σούπερ μάρκετ απλά κοιτάζοντας το πορτοφόλι σας.Αλλά πώς μπορείτε να είστε σίγουρος όταν πρόκειται για μία πιο μεγάλη αγορά,όπως η αγορά ενός αυτοκίνητου ή ενός σπιτιού;
Ας δούμε,λοιπόν,ποιες συμβουλές είναι καλό να ακολουθήσετε για να γνωρίζετε με βεβαιότητα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αντέξει η τσέπη σας.
1.-Αν δεν μπορείτε να αποπληρώσετε ένα αυτοκίνητο σε 5 χρόνια,αφήστε το καλύτερα
Υποτίθεται ότι μπορείτε να αναλάβετε ένα χρέος για αόριστο χρονικό διάστημα, ειδικά αν πρόκειται για πιστωτικές κάρτες.Αλλά κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πληρώσετε πολλαπλάσιο ποσό από αυτό,που αρχικά δανειστήκατε.
Ενώ δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας για το χρονικό περιθώριο,που έχετε για την εξόφληση ενός δανείου,το καλύτερο είναι η εξόφληση να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν,ιδίως αν μιλάμε για ένα αγαθό,που χάνει την αξία του με την πάροδο του χρόνου.Για ποιο λόγο;
Είναι απλό,δε σας συμφέρει να εξακολουθείτε να έχετε το βάρος ενός δανείου για κάτι που έχει ήδη χάσει την αξία του,όπως ένα αυτοκίνητο.
Ένα αυτοκίνητο - σε αντίθεση με το σπίτι,που η αξία του ανεβαίνει – χάνει την αξία του από το πρώτο λεπτό που το αγοράζετε.Έτσι,λοιπόν,όσο μεγαλύτερο είναι το δάνειο, τόσο περισσότερα χρήματα θα χάσετε.
2.- Οι δόσεις των δανείων δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% του εισοδήματός σας.
Αν και η συμβουλή αυτή ακούγεται απλή,χρειάζεται να προσέξετε δύο πράγματα.
Καταρχήν υπάρχει η παράμετρος ότι το εισόδημά σας μπορεί να αλλάζει από χρόνο σε χρόνο.Αλλά,το σημαντικότερο, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πιθανά άλματα στο επιτόκιο του δανείου.Αν έχετε επιλέξει κυμαινόμενο δάνειο,μπορεί να δείτε τη δόση να εκτοξεύεται στα ύψη.
Έτσι,όταν κάνετε τον προϋπολογισμό σας,βεβαιωθείτε ότι για τον υπολογισμό της δόσης σας έχετε λάβει υπόψιν σας τη μεγαλύτερη πιθανή άνοδο του επιτοκίου.
3.-Αποταμιεύστε το 10% των εισοδημάτων σας.
Η αποταμίευση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού σας,γιατί ο προϋπολογισμός που δε σας αφήνει χρήματα στο τέλος του μήνα δεν είναι προϋπολογισμός - είναι συνταγή για την καταστροφή.
Οι περισσότεροι οικονομικοί σύμβουλοι συνιστούν στους πελάτες τους να εξοικονομούν το 10% του εισοδήματός τους.Αλλά να θυμάστε:Αυτό είναι το ελάχιστο.Μπορείτε να αποταμιεύσετε πιο πολλά χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι βάζουν στην άκρη ό,τι απομένει,που συνήθως σημαίνει ότι δεν βάζουν στην άκρη τίποτα.Την επόμενη φορά,που θα αναρωτηθείτε αν σας παίρνει να αγοράσετε εκείνο το ακριβό πουκάμισο που σας «γυάλισε» στη βιτρίνα,μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε από τον προϋπολογισμό το 10% της αποταμίευσης.
4.-Μην υποτιμάτε τα ανεξόφλητα χρέη.
Αν αγνοήσετε τα χρέη που εκκρεμούν μόνο και μόνο επειδή δε χρειάζεται να τα πληρώσετε αμέσως,απλά δυσκολεύετε τη θέση σας.Αντίθετα είναι απαραίτητο να τα συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό και να επιλέγετε μηνιαία ποσά,που θα επιτρέπουν την εξόφληση του συνόλου του χρέους σε πέντε έτη ή και λιγότερο (εκτός αν πρόκειται για σπίτι).Θυμηθείτε:Ο μηνιαίος προϋπολογισμός είναι το στρατηγικό εργαλείο,που θα χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την οικονομική σας κατάσταση σε βάθος χρόνου.
5.-Υπολογίστε τον παράγοντα αστάθεια όσον αφορά το εισόδημά σας.
Τίποτα δε διαρκεί για πάντα,πολύ περισσότερο οι θέσεις εργασίας σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη οικονομία.Ενώ μπορείτε να ελπίζετε ότι τα έσοδά σας θα είναι ίδια (ή γιατί όχι και μεγαλύτερα) για χρόνια,η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χάσετε τη δουλειά σας και να δείτε το εισόδημά σας να πέφτει από τη μία ημέρα στην άλλη.
Αν έχετε κάνει τον προϋπολογισμό σας έχοντας υπολογίσει το ενδεχόμενο αυτό,θα μπορέσετε να αντέξετε το χτύπημα. Αν πάλι όχι,θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορείτε να τα βγάλετε πέρα ούτε με τα βασικά έξοδα.
Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Υποθέστε ότι το εισόδημά σας δε θα είναι πάντα εκεί και μην κάνετε έναν προϋπολογισμό, που είναι στα όριά σας.Με άλλα λόγια,αποφύγετε τις αγορές,που δεν είναι βέβαιο ότι θα είστε σε θέση να εξοφλήσετε στο μέλλον.
6.-Κάντε προϋπολογισμό,πριν τις αγορές σας.
Το να κοιτάζετε το εισόδημά σας σε σχέση με τα έξοδά σας δεν αρκεί για να κάνετε τον προϋπολογισμό σας.Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι έναν προϋπολογισμό αρχίζοντας από το μηδέν,να φτιάχνετε λίστες με ό, τι χρειάζεται να αγοράσετε,να αναζητάτε τρόπους αποταμίευσης.Εν ολίγοις μην αφήσετε τις αγορές σας να σας υπαγορεύσουν τον προϋπολογισμό σας.
Γενικά στη ζωή,το να γνωρίζετε τα όριά σας,είναι σημαντικό.Όταν μιλάμε για τη διαχείριση των χρημάτων σας,η καλύτερη πολιτική είναι να κάνετε πάντα ασφαλή βήματα. Μη διστάσετε να αγοράσετε πράγματα που χρειάζεστε,όπως ένα σπίτι ή ένα είδος έκτακτης ανάγκης,αλλά μην υποκύπτετε στον πειρασμό για πράγματα που δεν είστε σίγουρος ότι έχετε ανάγκη,όπως ένα καινούριο αυτοκίνητο ή πολυτελείς διακοπές.Αν γνωρίζετε τι μπορείτε να ξοδέψετε,δε θα πετύχετε μόνο να εξοικονομήσετε χρήματα αλλά-το πιο σημαντικό- να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου