Από το 2003 το ελληνικό Internet έχει τον «αστυνόμο» του. Πρόκειται για τη SafeLine, την Ελληνική Ανοικτή Γραμμή που λαμβάνει καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που διακινείται στον Κυβερνοχώρο.Η SafeLine δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες του Διαδικτύου να καταγγείλουν ιστοσελίδες που θεωρούν ότι έχουν παράνομο χαρακτήρα, όπως εικόνες παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης αλλά και ό,τι αφορά τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία αλλά και γενικά καθετί το οποίο αντιβαίνει στην Ελληνική Νομοθεσία, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη τους.Η δράση της είναι αποτέλεσμα μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας η οποία υποστηρίζεται από το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Safer Internet Plus Programme” http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm).
Από τον Οκτώβρη του 2005, η SafeLine είναι επίσημο μέλος του ΙΝΗΟΡΕ (www.inhope.org) που είναι ο Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου, ένας οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας ο οποίος αποσκοπεί στην απομάκρυνση του παράνομου περιεχομένου από το Διαδίκτυο.
Η διαδικασία της καταγγελίας είναι πολύ απλή! Ο χρήστης που εντοπίζει το υλικό που θεωρεί ότι είναι παράνομο μπορεί να το καταγγείλει ως εξής:
1. ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα της SafeLine,
2. αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο report@safeline.gr,
3. τηλεφωνικά, καλώντας στο 2810391615,
4. μέσω του κινητού σας τηλεφώνου, γράφοντας στο μήνυμά σας “Safeline”, αφήνοντας κενό, εισάγετε την καταγγελία σας και αποστολή στο 54260 (χρέωση απλού μηνύματος), αλλά και
5. ταχυδρομικά αποστέλοντας γράμμα στη διεύθυνση Safenet, Στουρνάρη 63, Τ.Κ. 104 32.
Εξειδικευμένη ομάδα της SafeLine εξακριβώνει αν όντως το περιεχόμενο που κατήγγειλε ο χρήστης είναι παράνομο. Εφόσον η απάντηση είναι θετική η καταγγελία προωθείται στην Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ποινική δίωξη των υπευθύνων αλλά και για την απομάκρυνση του παράνομου περιεχομένου από το Διαδίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία υποβολής μιας καταγγελίας χαρακτηρίζεται από απόλυτη εχεμύθεια, πράγμα που σημαίνει πως ο καταγγέλλων μπορεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Πάντως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική, αφού το 2008 η SafeLine έλαβε πάνω από 700 καταγγελίες συγκριτικά με το 2007 που ήταν 406, αύξηση που ξεπερνά το 75%. Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι το περιεχόμενο αυτών των καταγγελιών όπου για πρώτη φορά φέτος παρατηρείται μια τάση που κλίνει σε μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν την Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων, την Οικονομική εξαπάτηση αλλά και την Εξύβριση.Εξίσου σημαντικός ήταν ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούσαν τα νέα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. facebook, youtube, hi5, my space κλπ., λόγω της δημοσίευσης προσωπικών στοιχείων. Ειδικά οι γονείς εκφράζουν έντονη την ανησυχία τους, καθώς φοβούνται ότι τα παιδιά θα πέσουν θύματα εκβιασμού.Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο δημιουργίας προσωπικού προφίλ με όνομα και προσωπικά στοιχεία άλλου προσώπου από αυτά του πραγματικού δημιουργού του με σκοπό τη δημοσιοποίηση ανάρμοστων εκφράσεων, προσβλητικών για το άτομο που παράνομα του έκλεψαν και χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του.
Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τη SafeLine είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους ανηλίκους. Στην Ελλάδα η πλειοψηφία των ανηλίκων χρηστών έχει κινητό τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιεί κυρίως για τη λήψη και αποστολή γραπτών μηνυμάτων, την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και τη λήψη φωτογραφιών. Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα κρύβουν πολλούς κινδύνους, ιδίως τα μοντέλα 3G τα οποία έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες on-line, μέσω των οποίων μπορεί εύκολα να γίνει διακίνηση φωτογραφιών που απεικονίζουν ανυποψίαστα θύματα, καθώς και προώθηση παράνομων επαφών.Συμμετέχοντες φορείς της SafeLine είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΤΕ-ΙΠ) (www.ics.forth.gr) και η Safenet (www.safenet.gr). Για περαιτέρω και πληρέστερη ενημέρωση σε θέματα ασφαλείας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της SafeLine (www.safeline.gr).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου