Όλο και περισσότερα εξτρεμιστικά σχήματα κάνουν την εμφάνισή τους και προσπαθούν να θέσουν στο περιθώριο τους μετριοπαθείς αντιπάλους τους διεκδικώντας όσο περισσότερες έδρες γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο.Η κατάσταση που επικρατεί λόγω της οικονομικής κρίσης έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτά τα σχήματα,τα οποία εκμεταλλεύονται τον φόβο των πολιτών.
Ολλανδοί αντι-ισλαμιστές,Ρουμάνοι αντι-ρομά,Βούλγαροι,Ούγγροι και Σλοβάκοι εθνικιστές,Φλαμανδοί αυτονομιστές,Γερμανοί και Βρετανοί νεοναζί καθώς και ακροδεξιοί Αυστριακοί,Γάλλοι και Ιταλοί βρίσκονται ανάμεσα στους εξτρεμιστές.
«Οι εξτρεμιστές είναι καλύτεροι στο να κινητοποιούν τους ψηφοφόρους τους, εκμεταλλευόμενοι τους φόβους των πολιτών και τονίζοντας την ανάγκη για προστατευτισμό και κλείσιμο των συνόρων»,τονίζει η Πολωνή ευρωβουλευτής,Ούρσουλα Γκάτσεκ,σύμφωνα με το Βήμα.
Γεγονός είναι πάντως ότι τα δέκα τελευταία χρόνια το ποσοστό των πολιτών στην Ε.Ε. που ψηφίζουν την άκρα δεξιά πέρασε από το 3,8% στο 10%,ενώ οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί εντείνουν τη βίαιη δράση τους.Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,το 55% των μεταναστών και μελών μειονοτήτων θεωρεί ότι οι διακρίσεις αποτελούν γενικευμένο φαινόμενο στις χώρες παραμονής τους,το 37% έχει υποστεί κάποια διάκριση τον τελευταίο χρόνο και το 12% αποκάλυψε πως έγινε θύμα βίαιης ρατσιστικής επίθεσης.
Παράλληλα όμως,τα εξτρεμιστικά σχήματα προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους δημιουργώντας μια πανευρωπαϊκς πλατφόρμα κατά της μετανάστευσης,των ξένων, της «ισλαμοποίησης» της Ευρώπης και για την «προάσπιση των εθνικιστικών παραδόσεων».
Το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν,το βελγικό Vlaams Belang που μάχεται για την αυτονομία της Φλάνδρας,το Κόμμα Ελευθερίας της και οι ακραίοι του κόμματος Ataka της Βουλγαρίας είναι οι βασικοί εμπνευστές της πλατφόρμας,που φιλοδοξεί να συσπειρώσει δώδεκα περίπου σχήματα.
Ανάμεσά τους κόμματα όπως το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας του Γιάν Σλότα,τρίτο σε δύναμη στη χώρα,το Jobbik της Ουγγαρίας που απειλεί να κατακτήσει 10% στις ευρωεκλογές,το Εθνικό Κόμμα της Δανίας που με 13,8% των ψήφων παραμένει το τρίτο κόμμα στη χώρα και πιθανόν να κερδίσει και νέα έδρα στην ευρωβουλή,το Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας ή το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα που αναμένεται να κερδίσει από 1 έως 3 έδρες και έχει καταστήσει σαφές ότι θα αναζητήσει συνεργασία με τους «ευρωπαίους εθνικιστές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου