Πεινασμένη, μαζί με το μικρό της, κατασπάραξε 15 αρνιά, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κοπαδιού. «Η αρκούδα συνήθως δεν κάνει τόσο μαζικές ζημιές», λένε οι οικολόγοι Εφοδο σε μαντρί σε χωριό της Καλαμπάκας έκανε πεινασμένη αρκούδα με το μικρό της και κατασπάραξε 15 αρνιά, σχεδόν το 40% του κοπαδιού, κατά δήλωση του ιδιοκτήτη του.Το περιστατικό σημειώθηκε στον Κλεινό, ένα ορεινό χωριό της νότιας Πίνδου, στον νομό Τρικάλων, και ο κτηνοτρόφος Γιώργος Παπάντος δηλώνει οργισμένος από το μέγεθος της καταστροφής, αν και οι επιστήμονες οικολογικών οργανώσεων σημειώνουν ότι είναι δύσκολο η αρκούδα να κάνει τόσο μεγάλη καταστροφή.
Καταστράφηκα. Είχα 50 αρνιά και μου έφαγε τα 15. Από τα ίχνη που άφησε πίσω της διαπίστωσα ότι ήταν μία μεγάλη κι ένα μικρό. Τρομαγμένα τα υπόλοιπα ζώα έτρεχαν να κρυφτούν και σήμερα τα μετέφερα στη μονάδα ενός γείτονα που κλειδώνει και θα είναι πιο ασφαλή.Ηδη ο κτηνοτρόφος έκανε αίτηση στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση και ο αρμόδιος υπάλληλος του οργανισμού επιβεβαίωσε τη ζημιά, καθώς η αρκούδα άφησε πίσω της 9 ζώα νεκρά ή τραυματισμένα, ενώ άγνωστο είναι τι έκανε τα υπόλοιπα 6.
Θάβουν τα θύματά τους
Συνήθως οι αρκούδες θάβουν τα θύματά τους και επιστρέφουν για να ξεκοκαλίσουν τα κουφάρια, αλλά αυτό συμβαίνει με 1-2 ζώα, όχι περισσότερα. Μου κάνει εντύπωση ο αριθμός των νεκρών ζώων. Είναι δύσκολο να πρόκειται για 15, αφού η αρκούδα δεν κάνει τόσο μαζικές ζημιές.Ο κτηνοτρόφος υποστηρίζει ότι η αποζημίωση είναι πολύ μικρή και δεν ανταποκρίνεται στο κακό που έγινε στο κοπάδι του.
Πώς θα φέρω πίσω τα ζώα; Πόσο καιρό θα τα φιλοξενώ αλλού; Μόλις τα φέρνω προς το μαντρί αρχίζουν να φωνάζουν και να τρέχουν σαν αλαφιασμένα δεξιά κι αριστερά.
ΑΦΗΝΟΥΝ ΙΧΝΗ
Κατέβηκαν στα χαμηλά για να βρουν τροφή
Φέτος είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου αρκούδες εμφανίστηκαν στα χαμηλά, αφήνοντας ίχνη. Η άνοιξη μπήκε με καλές συνθήκες και οι αρκούδες που έχουν ξυπνήσει από τον χειμέριο ύπνο τους έχουν μεγάλη πείνα και τεράστιες ανάγκες σε τροφή.
Πρέπει να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να αντικαταστήσουν το βάρος που έχασαν, κυρίως οι θηλυκές που είχαν μικρά και τα θήλαζαν. Ωστόσο, σε έναν μήνα που θα γεμίσουν καρπούς και τα οπωροφόρα δέντρα οι αρκούδες θα βρίσκουν ευκολότερα τροφή και θα μένουν στα ορεινά.Εχουμε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πολιτεία. Ειδικά οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις είναι πολύτιμες για τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους.Είναι ένα μέτρο εξαιρετικά αποτελεσματικό κι επιπλέον δεν κοστίζει πολύ. Πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, τα οποία μπορούσαν να τρέχουν ήδη από το 2007 και προβλέπουν συν τοις άλλοις και την προστασίας της άγριας πανίδας στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου