Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο φόρος στα ακίνητα τρίζει τα θεμέλια της κυβέρνησης - Φωνάζουν οι πρωτοκλασάτοι

Αιφνιδιάστηκε το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με «κίνημα» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρούν, όπως λένε, στην υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων
Την Πέμπτη, δύο κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης, προκάλεσαν εσωκομματικό ζήτημα στοχοποιώντας πολιτικά τον Γ. Στουρνάρα, καθώς άσκησαν "σκληρή κριτική" επί των σεναρίων που κυκλοφορούν σχετικά με τη διαμόρφωση του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, άσκησε έντονη κριτική στο οικονομικό επιτελείο για την απόφασή του να επιβάλλει νέους φόρους στα ακίνητα, σημειώνοντας πως «δεν γίνεται να περιμένουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση να τη φέρουν οι φόροι στα ακίνητα. Είναι λάθος πολιτική και δεν θα φέρει έσοδα».
Σύμφωνα με το "Έθνος", ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν σαφώς οξύτερος από τον συνάδελφό του, καθώς έκανε λόγο για "δήμευση" της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.
Με το επιχείρημα ότι η φορολογική πολιτική που ακολουθείται, "ισοπεδώνει τη μεσαία τάξη, κτυπάει την εκλογική βάση της ΝΔ και εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό", οι δύο βουλευτές επέκριναν δημόσια την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στα ακίνητα.
Το γεγονός, ότι εμφανίστηκαν δημόσια δυο κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. που στηρίζουν τη «μνημονιακή πολιτική», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μ. Βορίδης, αλλά και ο πρώτος βουλευτής στη Β' Αθηνών, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, και επέκριναν την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στα ακίνητα, δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο.
«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Έλεος, πια». Η κραυγή της απόγνωσης της κοινωνίας, φθάνει μέσω των κυβερνητικών βουλευτών στο Μέγαρο Μαξίμου, που σε απευθείας συνεννόηση, ζήτησε να υπάρξει δημόσια παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα για να διαψεύσει ότι επίκειται υπερφορολόγηση ακινήτων.
Οργή Στουρνάρα
Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πολύ ενοχλημένος από το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Βουλή και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι είναι άδικο να υφίσταται επιθέσεις και να στοχοποιείται από βουλευτές.
Ο εκνευρισμός του ήταν μεγάλος μόλις πληροφορήθηκε για τις επιθέσεις Βορίδη και Μητσοτάκη εκφράζοντας τη δυσφορία του στον πρωθυπουργό που προσπάθησε να τον ηρεμήσει, καθώς το τελευταίο διάστημα βάλλεται από πολλές πλευρές.
«Έλεος πια. Ας σταματήσουν κάποιοι. Τι θέλουν; Δεν πάει άλλο… εγώ προσπαθώ να σώσω την χώρα και ορισμένοι μου κάνουν κριτική αφ' υψηλού, χωρίς καν να γνωρίζουν τι γίνεται», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών σε στενούς του συνεργάτες.
Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, καλείται _όπως διαμηνύουν πολλά μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ._ να λάβει θέση και να διορθώσει τα πολλά λάθη που κάνει, κατ' αυτούς, το οικονομικό επιτελείο, αλλά και να κινηθεί στην προεκλογική γραμμή που χάραξε περί μη αύξησης της φορολογίας των ακινήτων.
Για μεγάλο αριθμό βουλευτών, πλέον το «κόκκινο πανί» είναι ο κ. Στουρνάρας, που εμφανίστηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, για να δικαιολογηθεί, να αποκρούσει την κριτική των βουλευτών, να δηλώσει πως δεν υπάρχει φοροεπιδρομή, ενώ άφησε και ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
«Ούτε ένα ευρώ περισσότερο. Κάνουν λάθος οι δυο βουλευτές, αγνόησαν την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών» τόνισε, εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Στουρνάρας και διευκρίνισε πως γίνεται διάλογος μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το πώς θα μοιραστεί με το δικαιότερο τρόπο ο φόρος στα ακίνητα.
Σε μεγάλη σύναξη των βουλευτών της Ν.Δ. ακούστηκαν πολλά παράπονα και μεταφέρθηκε στον κ. Βορίδη το κλίμα αναστάτωσης που επικρατεί στην κομματική βάση, διότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι αντιδρούν πολύ επιθετικά στο ενδεχόμενο της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: