Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η Ιφιγένεια και το κουτί της Πανδώρας

Οι συνεχείς δηλώσεις, η ολοένα και αυξανόμενη πίεση εκτός συνόρων μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύουν ορισμένοι Ευρωπαίοι. Ειδικά όταν απευθύνεσαι σε έναν εξαντλημένο οικονομικά και κοινωνικά λαό, που είναι θυμωμένος, αγανακτισμένος, εξοργισμένος και βρίσκεται στην τελική ευθεία των εκλογών δεν μπορείς να γνωρίζεις πώς θα αντιδράσει σε αυτή τη συνεχιζόμενη ασφυκτική πίεση.
Το τελευταίο πυροτέχνημα είναι ότι την Ελλάδα μπορεί να τη θυσιάσουν οι ισχυροί Ευρωπαίοι για να σωθεί η Ευρωζώνη. Αν, όμως, επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως Ιφιγένεια της Ευρώπης πόσο μπορεί να κινδυνέψει η Ευρωζώνη εξαιτίας των αλυσιδωτών αντιδράσεων; Διαβάζουμε περί σχεδίων που εξετάζονται για τέτοιου τύπου ενδεχόμενο ώστε οι άλλες χώρες της Ευρώπης να είναι έτοιμες, την ίδια ώρα που η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μπήκε κεκαλυμμένα στο μηχανισμό στήριξης και έπεται συνέχεια. Το καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει και στην Ιταλία παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μόντι.
Όσοι, λοιπόν, απεργάζονται τέτοιου τύπου σενάρια καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι η Ιφιγένεια θυσιάστηκε και φύσηξε ούριος άνεμος, αλλά εν προκειμένω μια τέτοιου τύπου «θυσία» μπορεί να σηκώσει τυφώνες απολύτως ανεξέλεγκτους. Επίσης, μπορεί να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» και τότε αμφιβάλω αν κάποιοι θα μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση.
Είναι, πλέον, φανερό ότι και η Γερμανία επιχειρεί να κάνει στροφή, έστω μερικώς, στις προβλεπόμενες δεσμεύσεις του Μνημονίου. Η Γαλλία πιέζει, αλλά και πιέζεται ταυτόχρονα, καθώς αντιμετωπίζει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα. Το ζήτημα είναι αν και πόσο θα αργήσουν οι ισχυροί της Ευρώπης να στρίψουν το καράβι πριν αυτό πέσει σε ύφαλα. Εμείς έχουμε καθυστερήσει εμφανέστατα, αλλά μια ανάλογη καθυστέρηση αντίδρασης από μέρους της Ε.Ε. θα γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Εν προκειμένω, δεν πρόκειται για επικράτηση μεταξύ Βορείων και Νοτίων. Οι πλεονασματικοί Βορειοευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης θα ανοίξει τις αγορές Ρωσίας, Κίνας Ιαπωνίας. Και τότε τα πλεονάσματά τους θα πάνε περίπατο σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς όσα λένε περί ανταγωνισμού δεν θα μπορούν να τα υπηρετήσουν.
Άντε, λοιπόν, καλή ψήφο και να μας έχει ο Θεός γερούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: