Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Καταργούνται όλα τα κοινωνικά επιδόματα και αντικαθίστανται από ένα

Έκθεση-σοκ για μη παροχές και για νέο «Γολγοθά» έως το 2016!
Έως και 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα χάσουν άμεσα περίπου 1,7 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, από τις πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές και οικογενειακά επιδόματα που θα περικοπούν από φέτος κιόλας. Σε άμεσο κίνδυνο τίθενται τα επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι και οικογένειες με παιδιά. Και αυτά είναι μέρος μόνο από τα συνολικά 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να περικοπούν συνολικά από τις κρατικές δαπάνες μέχρι και το 2016, με άξονα την έκθεση αξιολόγησης δαπανών που συντάσσει το ΚΕΠΕ και θα δοθεί στη δημοσιότητες τις επόμενες μέρες ή ώρες.
Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα που βρίσκονται στην χώρα μας, επιμένουν ότι τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές που χορηγούν Ταμεία και Οργανισμοί (πλην συντάξεων). Για το λόγο αυτό πιέζουν για να μειωθούν στα επίπεδα ...προ της εισαγωγής του ευρώ.
Στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται, η κυβέρνηση συμφώνησε να περικοπεί 1%-2% του ΑΕΠ από τα προγράμματα κοινωνικών παροχών (δηλαδή 2,2 ως 4,4 δισ.) εν όψει της κατάρτισης του νέου τριετούς μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού 2013-2016 (πέραν δηλαδή και της «επίσημης» διάρκειας του Μνημονίου)! Αποδέχτηκε όμως και ότι, αν κριθεί εφικτό ή αναγκαίο, οι περικοπές θα ξεκινήσουν και από το β΄εξάμηνο του 2012.
«Επίδομα φτώχειας»
Το τι θα κοπεί και από πού, θα εντοπίσει η μελέτη που ετοιμάζει το ΚΕΠΕ και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Στόχος της μελέτης είναι να επιλεγούν οι πλέον «ανώδυνες» περικοπές, που δεν θα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, τις βασικές λειτουργίες του κράτους ή την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Το υπουργείο Οικονομικών όμως έχει ήδη θέσει και τα πεδία όπου θα γίνουν οι περικοπές. Η επανεξέταση των κοινωνικών προγραμμάτων, που αποτελεί έναν από τους έξι βασικούς τομείς των περικοπών, γίνεται υπό το βλέμμα των ελεγκτών που θεωρούν ότι το σύστημα κοινωνικών παροχών στη χώρα μας είναι χαώδες και αναποτελεσματικό. Ζητούν να καταργηθούν όλα τα κοινωνικά προγράμματα και στη θέση τους να καθιερωθεί ένα και μοναδικό, που θα το λαμβάνουν όμως μόνον οι πάμφτωχοι!
Σύμφωνα με τους απεσταλμένους της Τρόικα, οι παροχές αυτές όχι μόνον κατανέμονται άνισα ως σήμερα (π.χ. ανάλογα με το Ταμείο που ανήκει ο δικαιούχος) αλλά έχουν και λάθος στόχευση (π.χ. το 60% των οικογενειακών παροχών καταλήγει σήμερα στις τσέπες του 40% του πληθυσμού που διαθέτει το υψηλότερο εισόδημα).
Όσοι εργαζόμενοι δηλώνουν «υψηλό» εισόδημα, θα χάσουν εντελώς τα επιδόματα που λαμβάνουν. Η μελέτη του ΚΕΠΕ θα προσδιορίσει τι δυνατότητες εξοικονόμησης υπάρχουν και ποια από τα υπάρχοντα προγράμματα δεν κρίνονται αναγκαία και μπορούν να καταργηθούν. Θα εξετάσει και τι μορφή θα πρέπει να έχει αυτό το νέο «ενιαίο» επίδομα, που πρέπει να λειτουργεί με βάση ένα σύστημα «ελάχιστου εισοδήματος», ώστε να επιδοτούνται μόνο το 20% του πληθυσμού που ζει με το χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα.
Το νέο σύστημα θα αφήνει «εκτός νυμφώνος» όμως και όσους πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων, που θα τους ανεβάζει τεχνητά το διαθέσιμο εισόδημα.
«Επίδομα εργασίας» για ανέργους
Σε άμεσο κίνδυνο μπαίνει έτσι και τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και όσα δεν είχαν ως τώρα εισοδηματικό κριτήριο.
Η Τρόικα προτείνει ένα μέρος από τις περικοπές των επιδομάτων (0,5%-1% του ΑΕΠ, δηλ. περίπου 1-2 δισ. ευρώ) να "επανεπενδύονται" σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης των ανέργων, αντί να δίδεται απλά μια σταθερή εισοδηματική παροχή.
Οι δανειστές θεωρούν αναγκαία αυτή τη βίαιη περικοπή των επιδομάτων, που δεν μπορούν πλέον να χρηματοδοτούνται από άλλες εισφορές σε εποχές ανεργίας και μείωσης των εισοδημάτων.
«Λουκέτα», απολύσεις, περικοπές σε συντάξεις και Υγεία
Η έκθεση δαπανών αποσκοπεί στην ανακατανομή των διαθεσίμων πόρων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ), ώστε να μπορεί αυτός να λειτουργεί από φέτος κιόλας με 3 δισ. λιγότερα σε σχέση με πέρυσι (57,2 δισ. το 2012 έναντι 60,4 δισ. το 2011). Σύμφωνα με την εντολή ανάθεσης στο ΚΕΠΕ, η έκθεση αυτή, θα επικεντρώνεται:
1) στο συνταξιοδοτικό σύστημα: η Τρόικα προτείνει νέες περικοπές συντάξεων, με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση 1%-2% του ΑΕΠ (2-4 δισ. ευρώ). Προτείνει να μπουν στο στόχαστρο όσοι δηλώνουν υψηλά εισοδήματα από άλλες πηγές, αλλά και όσες συντάξεις δεν έχουν ακόμα περικοπεί όπως άλλες ως τώρα.
2) στην αναδιοργάνωση δαπανών στα υπουργεία και
3) στην αναδιάταξη δαπανών των τοπικών αυτοδιοικήσεων (δήμοι, περιφέρειες). Η Τρόικα ζητά επανεξέταση των κυβερνητικών λειτουργιών επειδή θεωρεί ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι πλήρως κατακερματισμένη, οι δομές της παρουσιάζουν επικάλυψη, ενώ στερείται συντονισμού και μηχανοργάνωσης. Περιμένει να εξοικονομηθούν 1%-3% του ΑΕΠ (2 έως 6 δισ.) από την αναδιάρθρωση υπηρεσιών, το κλείσιμο και τη συρρίκνωση φορέων, την εξωτερική ανάθεση καθηκόντων, αλλά και τον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού (υποχρεωτικά τουλάχιστον 15.000 αποχωρήσεις μέσα στο 2012 όπως έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές).
4) στις αμυντικές δαπάνες που είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη -χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αμυντική ικανότητα της χώρας,
5) στον "εξορθολογισμό" των φαρμακευτικών δαπανών
6) καθώς και στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Επιπλέον, με κυβερνητική απαίτηση, η έκθεση δαπανών του ΚΕΠΕ θα δίνει συστάσεις για περικοπή κρατικών δαπανών από αντιπαραγωγικούς τομείς με χαμηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία, και χρήση τους για ενίσχυση κινήτρων για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών και της εθνικής Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: