Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η αμφισβήτηση υπουργών έχει βάθος

Στην επιφάνεια οι αντιδράσεις βουλευτών με αφορμή το πρόσφατο πακέτο μέτρων
Διακριτικές αποστάσεις από την πρωτοβουλία των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν την απομάκρυνση όσων υπουργών δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους με επιστολή στον Πρωθυπουργό παίρνει η κυβέρνηση, λέγοντας, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως «οι ανοιχτές επιστολές δεν ωφελούν». Την ίδια στιγμή όμως ο Ηλ. Μόσιαλος υπογραμμίζει πως «είναι καλό να εκφράζονται απόψεις».
Τις απόψεις που εξέφρασαν οι Θανάσης Οικονόμου και Οδυσσέας Βουδούρης στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό προσυπογράφουν σύμφωνα με πληροφορίες - προς το παρόν σιωπηρά - κι άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Το υπόγειο κύμα της αμφισβήτησης από την πλευρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ικανότητας και της βούλησης ορισμένων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, έχει μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα και όπως φαίνεται βγήκε στον αφρό με την ανακοίνωση του πρόσφατου πακέτου των μέτρων.
Οπως τονίζεται όμως από την πλευρά των βουλευτών που υπέγραψαν την επίμαχη επιστολή, πρόθεσή τους δεν ήταν «να δοθεί προς τα έξω η αίσθηση ότι πρόκειται για κίνημα, ή για ομάδα που κινείται συντονισμένα γιατί θέλει κάτι να πετύχει», αλλά απλά να βγει η φωνή τους προς τα έξω. Γι' αυτό και οι υπογραφές παρέμειναν δύο, ενώ όπως αφήνεται να εννοηθεί θα ήταν πολύ περισσότερες.
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ». «Βγαίνουμε μπροστά γιατί δεν είναι οι υπουργοί μπροστά», λέει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Οικονόμου, νεοεκλεγείς βουλευτής Ιωαννίνων, στέλεχος που στήριξε τον σημερινό πρωθυπουργό στην εσωκομματική αναμέτρηση. Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος ουδέποτε κρύφτηκε πίσω από την ξύλινη κομματική γλώσσα, μιλάει στα «ΝΕΑ» με εξίσου υψηλούς τόνους κατά υπουργών που, «εθισμένοι σ' έναν αυτοματισμό την εποχή της αφθονίας, τώρα που πάνε να αναχαιτίσουνε τη φτώχεια, προφανώς δεν μπορούν».
Χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα, ο βουλευτής Ιωαννίνων καταφέρεται ανοιχτά εναντίον όσων έχουν προσωπικές στρατηγικές και γι' αυτό δεν αφήνουν την υπουργική καρέκλα. «Περίμεναν εκλογές από την άνοιξη με την πεποίθηση ότι θα είναι στο κάδρο. Γι' αυτό διατηρούν τους τίτλους χωρίς να λαμβάνουν αποφάσεις, χωρίς να πράττουν. Εδώ όμως έχουμε έλλειμμα πατριωτισμού. Δεν μπορείς να καταλάβεις το ύψωμα κοιτώντας το! Αρα, μη λέμε πόλεμο στα λόγια και δεν το τηρούμε στις πράξεις. Αυτό που δεν κάνουν οι υπουργοί το έκανε η κοινωνία και αν καταφέραμε μέχρι σήμερα κάποια πράγματα το χρωστάμε στον λαό. Εκεί υπάρχει και κόστος και θύματα».
Στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, οι δύο βουλευτές ζητούν από τους υπουργούς που δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις να φύγουν από την κυβέρνηση. «Θεωρούμε πλέον επιβεβλημένο, όσα μέλη της κυβέρνησης δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία, να αποχωρήσουν απ' αυτή», καταλήγει η επιστολή που ζητά ακόμη δικαιοσύνη στη λήψη μέτρων.
Η ΜΥΣΤΙΚΗ  ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Η επιστολή γράφτηκε με αφορμή τη μυστική ψηφοφορία στις 25 Αυγούστου με την οποία οι βουλευτές απέρριψαν τελικά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens. «Προσπαθούμε μέσα από τύπους και θεσμούς να κάνουμε κι εμείς κάτι», λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ιωαννίνων.
«Η πολιτική γίνεται με ονοματεπώνυμο, δεν μπορείς να κρύβεσαι», λέει ο κ. Οικονόμου. «Οχι ανωνύμως και κρυφά. Οταν αθωώνεις κάποιους να το εξηγείς αυτό στους ψηφοφόρους και στους ίδιους. Να πας κόντρα ακόμα και στην κομματική πειθαρχία αν έχεις συνείδηση. Αν μας λείπει κάτι είναι η αξιοπρέπεια, η υπευθυνότητα και η αίσθηση του Δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: