Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Τα δίνουμε όλα για να πάρουμε την 6η δόση

Ακριβότερος ο λογαριασμός που έρχεται από την τρόικα
Το μεσοπρόθεσμο ξαναγράφεται και πάλι, μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα που ήδη εκφράζουν επιφυλάξεις και ενστάσεις, για την απόδοση των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Για το λόγο αυτό ζητούν αλλαγή πορείας, δραστικά μέτρα πάταξης της υψηλής φοροδιαφυγής αλλά και μαζικές αποκρατικοποιήσεις, καθώς διαπιστώνουν ότι μικρομεσαίοι και μισθοσυντήρητοι έχουν ήδη εξαντλήσει τις αντοχές τους. Η Τρόικα απαιτεί αλλαγή πορείας και μέτρα ουσίας, όχι πια μόνο λύσεις πανικού και ατελείωτα χαράτσια σε μισθοσυντήρητους και μικρομεσαίους.
Οι άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση για την έκτη δόση αλλά και τη συνέχιση -με όποια μορφή- του μεσοπρόθεσμου.
Οι επαφές που συνεχίζονται μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπολοίπων υπουργείων με τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς επιτροπής παρότι έχουν μείνει στην σκιά θέτουν τα όρια πάνω στα οποία η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συμφωνήσει προκειμένου να πάρει τα 8 δις ευρώ της έκτης δόσης του δανείου .
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει για μαζικές απολύσεις, λουκέτα ΔΕΚΟ και φορέων, αλλά και πολύ σκληρό μισθολόγιο ενώ υπολογίζει την ύφεση του 2012 σε 2,5%-3%.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαφωνεί. Δεν δέχεται το ποσό, υπολογίζοντας την «τρύπα» για φέτος και το 2012 στα 6 δισ. ευρώ περίπου, ενώ επιμένει σε σενάριο περιορισμένων απολύσεων, διακοπής συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: