Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα φορολογικά μέτρα με αντισυνταγματική αναδρομική ισχύ από 1-1-2011, ανακοίνωσε η γουρούνα της κυβέρνησης των ληστοσυμμοριτών του ψευδοΠΑΣΟΚ..

Αναδρομική ισχύ από 1ης/1/2011 θα έχουν όλα τα νέα φορολογικά μέτρα τα όποια όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, θα έχουν ψηφιστεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Στα 9.500 ευρώ το αφορολόγητο για συνταξιούχους άνω των 65 ετών και νέους κάτω των 30 ετών, μειώσεις φοροαπαλλαγών από τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής, κτλ. Αλλάζει και το σύστημα συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2011 και από αυτό θα εξαιρούνται οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με μόνο έσοδο τη σύνταξή τους. Για τις κατηγορίες αυτές το αφορολόγητο ορίζεται σε 9.000-9.500 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης μειώσεις φοροαπαλλαγών από τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής, κ.λπ., με το όφελος για το Δημόσιο να φθάνει στο 0,6% του ΑΕΠ.
Αναδρομικά θα ισχύσει και η αλλαγή του συστήματος αποδείξεων. Το ύψος του απαιτούμενου ποσού θα αυξηθεί ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλωθεί, ενώ η συγκέντρωση των αποδείξεων θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Όσον αφορά την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου 2012, για την περίοδο 2012- 2013.
Φέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα «διοχετεύουν» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίδεται το επίδομα θέρμανσης.
Για τις αντικειμενικές τιμές, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων.
Όπως επίσης έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου, με τη μείωση του μισθολογικού κόστους να ανέρχεται, όπως είπε, σε 20% συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το 80% των υπαλλήλων δεν θίγεται από το νέο μισθολόγιο, ενώ θα ευνοηθεί περίπου το 10% εξ αυτών και θα υπάρξει πρόβλεψη για πριμ παραγωγικότητας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, και με δεδομένη την απροθυμία πολλών οργανισμών και φορέων να στείλουν λίστες με το 10% ανά φορέα, ο υπουργός διευκρίνισε πως οι σχετικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν με αποκλειστική ευθύνη των υπουργών. «Στους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, ενώ όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί το 10% της εργασιακής εφεδρείας.
Η εφεδρεία, τονίστηκε, θα γίνει υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ με βασικά κριτήρια, την εγγύτητα προς τη σύνταξη, τις σπουδές, το αντικείμενο εργασίας, κ.λπ.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, τέλος, ο στόχος φέτος είναι έσοδα 4 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 5 δισ. ευρώ), με τον υπουργό Οικονομικών να εξηγεί πως το ποσό αυτό θα αναπληρωθεί από το 2012, όταν το «πακέτο» θα αφορά κυρίως σε ακίνητα, ενέργεια και τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: