Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλάζουν και πάλι το μέτρο των αποδείξεων

Ίσως χρειαστούν αποδείξεις για το 50% του εισοδήματος!
Δραστικές αλλαγές επέρχονται στο μέτρο των αποδείξεων που συλλέγονται την φετινή χρονιά για να κατατεθούν με την φορολογική δήλωση του 2012.
Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου οι αποδείξεις αποσυνδέονται πλήρως από το αφορολόγητο και θα συνδέονται αποκλειστικά με το ύψος του εισοδήματος.
Σε ένα (ακραίο) παράδειγμα, o υπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος έχει εισόδημα 100.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις 60.000 ευρώ και αν έχει εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 30.000 ευρώ, οι οποίες δεν θα συνεπάγονται επιστροφή φόρου.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι εφόσον δεν συγκεντρώνονται αυτά τα ποσά με αποδείξεις, ο φορολογούμενος θα τιμωρείται με επιπλέον φόρο, ενώ καταργείται η οποιαδήποτε επιστροφή φόρου λόγω αποδείξεων.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπροθέσμου σχεδίου το 2012 θα πρέπει να δηλωθούν αποδείξεις αντίστοιχες με το 25% επί του εισοδήματος και με ανώτατο ύψος τις 15.000 ευρώ.
Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με φορολογική επιβάρυνση 10% επί της διαφοράς των αποδείξεων που υποχρεούται να υποβάλει και των αποδείξεων που συγκέντρωσε.
Πάντως στα δύο παραδείγματα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών το ποσό των αποδείξεων για να μην υπάρξει πρόσθετη φορολογία ξεπερνά το 50% τους εισοδήματος. Οι λεπτομέρειες του μέτρου θα ξεκαθαρίσουν στο με το υπο κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: