Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Νέα δημοσκόπηση: 3 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ - Έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών

Προβάδισμα τριών εκατοστιαίων μονάδων στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και μεγάλη δυσαρέσκεια και απαισιοδοξία των πολιτών,
δίνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του "Σκάι" και της "Καθημερινής" και παρουσιάστηκε από το δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του "Σκάι".
Αναλυτικά, η απήχηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, σύμφωνα με το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της εταιρίας Public Issue, είναι η ακόλουθη: ΠΑΣΟΚ 32%, ΝΔ 29%, ΚΚΕ 12%, ΛΑΟΣ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, Δημοκρατική Αριστερά 3,5, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5% και Χρυσή Αυγή 1,5%, ενώ 1% συγκεντρώνει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και 0,5% το νέο κόμμα "πανελλήνιο Άρμα Πολιτών".
Στο ερώτημα για την "καταλληλότητα" πρωθυπουργού, "κανένας" δηλώνει το 41%, τον Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει το 33% και τον Αντ. Σαμαρά το 22%. Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, εξάλλου, διαμορφώνεται ως ακολούθως: Γ. Παπανδρέου 34%, Αντ. Σαμαράς 33%, Αλέκα Παπαρήγα 31%, Αλ. Τσίπρας 30% και Γ. Καρατζαφέρης 29%.
Στην έρευνα καταγράφεται επιβάρυνση όλων των δεικτών του κοινωνικού κλίματος, που αναλύεται ως εξής: το 83% εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, το 48% θεωρεί ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα, το 66% προβλέπει αρκετές κοινωνικές συγκρούσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ το 47% εκτιμά ότι η κατάσταση στην προσεχή πενταετία θα χειροτερεύσει.
Ωστόσο, το 69% των ερωτηθέντων που προκύπτει από δείγμα 1.200 ατόμων, δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, το 37% δηλώνει ότι επιλέγει την αποχή, ενώ στο ερώτημα ποιά κυβέρνηση θεωρούν καλύτερη, το 18% απαντά του ΠΑΣΟΚ, το 7% της ΝΔ και το 71% "καμία από τις δύο".
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την έρευνα προβλέπεται μια επταμματική σύνθεση της επόμενης Βουλής. Σύμφωνα δε με την ανάλυση της εταιρίας, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της επτακομματικής Βουλής, αποκλείεται ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης, καθώς, με βάση τα προαναφερθέντα ευρήματα, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων αναμένεται να κυμανθεί στα εξής επίπεδα: ΠΑΣΟΚ, από 128 ως 141 έδρες, ΝΔ, από 72 ως 82 βουλευτές, ΚΚΕ, από 27 ως 35, ΛΑΟΣ, από 19 ως 24, ΣΥΡΙΖΑ, από 15 ως 20, Οικολόγοι, από 8 ως 12 και Δημοκρατική Αριστερά 8 ως 12.
Σε ποσοστό 34% οι ερωτηθέντες εκφράζουν προτίμηση σε πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ στο 17% ανέρχεται το ποσοστό όσων προτιμούν μονοκομματική κυβέρνηση. Στη λεγόμενη "παράσταση νίκης", το 40% των πολιτών φαίνεται να εκτιμούν ότι τις επόμενες εκλογές θα προηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: