Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Αποκάλυψη Wikileaks για τη στάση της Γερμανίας ενώ η κρίση ερχόταν

Πριν έρθει η κρίση που απειλεί να πνίξει στο χρέος τη μισή Ευρώπη, οι Γερμανοί πίστευαν ότι τα προβλήματα θα έμεναν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επίσης δήλωναν πρόθυμοι να βοηθήσουν όποια χώρα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες.Αυτό αποκαλύπτουν απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που δημοσίευει το Wikileaks. Σύμφωνα με αυτά γερμανοί αξιωματούχοι κρίνουν τον Μάρτιο του 2009, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας, “παρά την πολιτική αστάθεια” στην Ελλάδα.
Λίγες ημέρες νωρίτερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε ζητήσει από όλες τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη να απευθυνθούν σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη για να αποτιμήσουν την κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.
Η απάντηση – που δείχνει και τη σοβαρότητα της εκτίμησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την περίσταση – τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την ΕΚΤ ήταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι ακόμη κι αν υπάρξει θα σπεύσουν να βοηθήσουν.
Ωστόσο τους καρφώνουν οι Αυστριακοί. Ο γενικός διευθυντής του εκεί υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι “οι γερμανοί θα καταλήξουν ως συνήθως να αντιτίθενται μεγαλοφώνως στη βοήθεια ενός κράτους – μέλους, ενώ όταν πια θα συμφωνήσουν θα είναι πολύ αργά για να επηρεάσουν τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ένα χρόνο μετά και ενώ χώρες της περιφέρειας μεταξύ αυτων και η δίκη μας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, η Γερμανία φαινεται να αλλάζει στάση ως προς την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κάπως έτσι ήρθε το ΔΝΤ στην Ευρώπη.
Ο γερμανός - μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γ. Σταρκ ανησυχεί μόνο ότι το Ταμείο δεν θα μπορεί να φέρει του εις πέρας “τη βρώμική πολιτική δουλειά” που χρειάζεται η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο Α. Νικολίν, οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ, εκμυστηρεύεται στην αμερικανική πρεσβεία του Βερολίνου ότι θεωρεί πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεματικότερα το πρόβλημα της Ελλάδας.
http://www.newsit.g/





Δεν υπάρχουν σχόλια: