Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

''Aδυνάτισαν'' κατά 40 δις ευρώ οι κουμπαράδες - καταθέσεις το 2010 - Πολλά ''πέταξαν'' στο εξωτερικό και άλλα έγιναν χρυσός

Το ασύλληπτο αυτό νούμερο δείχνει πόσο έχουν επηρεαστεί από την κρίση επιχειρήσεις και νοικοκυριά και με συνέπεια και οι τράπεζες που υπολογίζουν ότι κατά 14% σε ετήσια βάση μειώθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Πρόκειται για θλιβερό ρεκόρ αφού οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τις ιρλανδικές σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες καταθέσεων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Η μείωση των καταθέσεων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011, με βάσιμες ελπίδες για ηπιότερο ρυθμό ενώ οι καταθέσεις υπολογίζεται ότι θα επιστρέψουν από τα τέλη του 2012, όπως εκτιμά η Εθνική Τράπεζα.
Όπως υπολογίζεται το μεγαλύτερο μέρος από τα 40 αυτά δις ''πέταξαν'' στο εξωτερικό όπου μόνο την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 κατατέθηκαν από Έλληνες περίπου 10.3 δις ευρώ.
Μάλιστα 8 δις ευρώ ''προσγειώθηκαν'' σε λογαριασμούς που Έλληνες άνοιξαν σε Αγγλία και Κύπρο.
Περίπου 3,5 δις ευρώ τοποθετήθηκαν σε έντοκα γραμμάτια και χρυσό, τα οποία πολλοί συμπατριώτες μας θεώρησαν ως ασφαλέστερα ''καταφύγια''.




Δεν υπάρχουν σχόλια: