Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών

Αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφής των φοιτητών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, ώστε κάθε τμήμα να δέχεται προκαθορισμένο αριθμό δικαιούχων με βάση και τη μοριοδότηση στις Πανελλαδικές.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα τελευταία χρόνια έχει διαµορφωθεί µια πολύ σοβαρή αρνητική διάσταση όσον αφορά την ουσία της ακαδηµαϊκής και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ενώ καθορίζεται συγκεκριµένος αριθµός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο αριθµός αυτός πολλαπλασιάζεται χωρίς κανείς να έχει ακριβή εικόνα του αριθµού των φοιτητών οι οποίοι τελικά θα εγγραφούν µέχρι το τέλος του πρώτου έτους.
Επίσης, ο αριθµός των νέων φοιτητών που παραµένουν στα περιφερειακά Ιδρύµατα µετά τις µετεγγραφές µειώνεται σηµαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να υπάρχουν τµήµατα µε µεγάλο αριθµό διδασκόντων, για τα οποία έχουν γίνει επενδύσεις σε προσωπικό και υποδοµές, χωρίς όµως ο πραγµατικός όγκος των φοιτητών σε αυτά να δικαιολογεί αυτές τις επενδύσεις.
Σε αυτό το πλαισιο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το υπουργείο επεξεργάζεται ρύθμιση με την οποία από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 θα θεσπιστεί ειδικός αριθμός θέσεων εισακτέων για κάθε τμήμα ή σχολή και για κάθε ειδική κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων.
Με τη ρύθµιση, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «θα εξακολουθήσει να ικανοποιείται το κοινωνικό πρόβληµα που προσπαθούν να λύσουν οι διατάξεις για µετεγγραφές χωρίς όµως να επιβαρύνεται σε υπερβολικό βαθµό το επίπεδο παρεχόµενης εκπαίδευσης».
Για καθένα από τα τµήµατα ή τις σχολές του Μηχανογραφικού ?ελτίου θα υπάρχει προκαθορισµένος ειδικός αριθµός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχόμενων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες κ.λπ.
Οι υποψήφιοι αυτοί θα κρίνονται αρχικά µε το σύνολο των υποψηφίων για κάθε τµήµα ή σχολή για το σύνολο των θέσεων εισαγωγής, µε τη γενική σειρά κατάταξης, βάσει της συνολικής βαθµολογίας τους και της σειράς προτίµησής τους στο Μηχανογραφικό τους ?ελτίο. Αν δεν επιλεγούν από τη γενική σειρά σε κάποιο τµήµα, θα κρίνονται στη συνέχεια για το ίδιο τµήµα ή την ίδια σχολή µε τους συνυποψηφίους τους στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν, ή στην οποία έχουν επιλέξει σε περίπτωση κατά την οποία ανήκουν σε περισσότερες από µία ειδικές κατηγορίες.
Με τον καθορισµό των ειδικών αριθµών εισακτέων για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών, δίνεται η δυνατότητα σε όσους ανήκουν σε αυτές να επιλέγουν από µεγαλύτερο αριθµό τµηµάτων στον τόπο όπου επιθυµούν, ακόµη και όταν αυτό λόγω της απόδοσής τους δεν είναι εφικτό µέσω της γενικής σειράς.
Αντίθετα, µε την υφιστάµενη διαδικασία µετεγγραφών η επιδίωξή τους αυτή περιορίζεται µόνο σε σχολή ή σε τµήµα επιλογής τους αντίστοιχο µε αυτό στο οποίο εισήχθησαν, ενώ δεν διασφαλίζεται η µετακίνησή τους στον τόπο συµφερόντων τους αφού εξαρτάται από τον αριθµό των συνυποψηφίων τους που προέρχονται από όλες τις αντίστοιχες σχολές ή τα αντίστοιχα τµήµατα της χώρας και ζητούν, επίσης, µετεγγραφή στην ίδια σχολή ή στο ίδιο τµήµα.
''Τhe New Daily Mail''
Newsroom με πληροφορίες από
τα tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: