Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η τρόικα απαιτεί να μάθει τι γίνεται με τις αποκρατικοποιήσεις – 'Ερχονται νεα μέτρα 4 δισ. ευρώ

- Κομισιόν: Θέλουμε να σας σώσουμε, εσείς μπορείτε;
- Με δραματικό μήνυμα φτάνουν στην Ελλάδα Βαν Ρομπέι και Τρισέ
- Οι διαψεύσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τα παιχνίδια του Spiegel
Εντός του Απριλίου έρχονται στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αξιολογήσουν την εφαρμογή του Μνημονίου. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, στην Ελλάδα περιμένουμε εντός των ερχόμενων εβδομάδων και τους δύο κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Η επίσκεψη θα είναι δείγμα στήριξης στην Ελλάδα και μήνυμα στις αγορές ενώ η κρίση απειλεί να βάλει στο μηχανισμό και τρίτη χώρα της Ένωσης, την Πορτογαλία. Στο πίσω μέρος του μυαλού των παραπάνω ωστόσο κυριαρχούν οι φόβοι για το αν η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει.
“Στην παρούσα φάση οι ιθύνοντες της ΕΕ είναι σχεδόν οι μόνοι στον κόσμο που επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη τη δυνατότητα να τα καταφέρει, δηλαδή να επιστρέψει το 2012 στις αγορές και να πάψει να δανείζεται από τη μηχανισμό” αναφέρει στο Βήμα κοινοτικός παράγοντας που ασχολείται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Και συνεχίζει: “Αυτό που μας ανησυχεί έιναι αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να αντεπεξέλθει στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του μνημονίου. Προς το παρόν όμως όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί”.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι παρατηρούν συχνά άλλα να συμφωνούνται για συγκεκριμένες πολιτικές και άλλα να περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια που κατατίθενται. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, μιλούν μάλιστα για “μεταμεσονύκτιες τροπολογίες”.
Από την άλλη πλευρά εκφράζεται έντονη ανησυχία για την εφαρμογή όσων περνούν και στη νομοθεσία. “Συμφωνήσαμε ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύστημα φορολόγησης στην Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται όποια φυσική επαφή φορολογουμένων και εφοριακών. Στην πράξη όμως τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί” λένε οι ίδιοι παράγοντες.
Το έτος 2012 θεωρείται κρίσιμο από την ΕΕ για την Ελλάδα. Στην καλή περίπτωση θα βγούμε στις αγορές όπως είναι ο στόχος. Στην κακή ωστόσο θα χρειαστούμε πιθανόν νέα βοήθεια – νέα δάνεια - , για την οποία όμως και πάλι υπάρχει ασάφεια. Η αρωγή θα εξαρτηθεί από το αν τα δημόσια οικονομικά θα είναι βιώσιμα με μία ανάπτυξη του 2% ώστε μεσοπρόθεσμα να μειωθεί και το χρέος.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: