Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Δώρα τέλος στο Δημόσιο

Τέλος στα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου θα σημάνουν οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το ενιαίο μισθολόγιο.
Η εντολή της τρόικας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο στενό δημόσιο τομέα, την οποία συμφώνησε να εκτελέσει χωρίς καμία αντίδραση η… σοσιαλιστική κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο, συνεπάγεται, μεταξύ πολλών άλλων, την κατάργηση....
όλων των επιδομάτων που δεν συνδέονται με την παραγωγικότητα ή αποδοτικότητα των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται και τα επιδόματα εορτών και αδείας.

Χάνουν τα 1.000 ευρώ

Ηδη, μετά τις περικοπές που επιβλήθηκαν από τη… σοσιαλιστική κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Μάιο, τα επιδόματα εορτών και αδείας έχουν περιοριστεί σε ένα ποσό συνολικού ύψους 1.000 ευρώ για όλο το χρόνο! Από το ποσό αυτό τα 500 ευρώ είναι το Δώρο των Χριστουγέννων, τα 250 ευρώ είναι το Δώρο του Πάσχα και τα υπόλοιπα 250 ευρώ είναι το επίδομα θερινής αδείας.
Από την πλήρη περικοπή των επιδομάτων αυτών, η οποία θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούλιο (το «250άρι» του Πάσχα θα τη… γλιτώσει για τελευταία φορά), ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, η… εξοικονόμηση μισθολογικής δαπάνης που θα προκύψει για το φετινό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ!
Το σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας για την… «εξάλειψη» του 13ου και του 14ου μισθού στο στενό δημόσιο τομέα, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται με το πρώτο Μνημόνιο του Μαΐου του 2010, θα υλοποιηθεί πλήρως! Κάθε υπάλληλος και λειτουργός του Δημοσίου θα χάσει από φέτος 750 ευρώ σε ετήσια βάση και από το 2012 η απώλεια θα φθάνει τα 1.000 ευρώ ετησίως! Η μισθολογική δαπάνη που θα… γλιτώνει ο προϋπολογισμός από το 2012 και μετά θα φθάνει τα 700 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο!
Αναλυτικά, οι νέες μισθολογικές ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τους 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου θα προβλέπουν:
1. Την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων, καθώς και την επιβολή περιορισμών στο ύψος πολλών άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του Δημοσίου. Η αναλογία των επιδομάτων προς τους βασικούς μισθούς θα μειωθεί. Ως πρόφαση για την επιβολή αυτών των επώδυνων αλλαγών θα χρησιμοποιηθεί η … «ανάγκη για σύνδεση των αμοιβών με το παραγόμενο έργο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων».
2. Την αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των βασικών μισθών όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου. Σήμερα, η μισθολογική ωρίμανση, δηλαδή η άνοδος των αποδοχών κάθε υπαλλήλου σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, γίνεται ανά διετία. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε δύο χρόνια, ο υπάλληλος ανεβαίνει σε νέο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και ο βασικός μισθός του αυξάνεται. Αυτό το χρονικό διάστημα θα αυξηθεί πάνω από τα 2 χρόνια (στα 3 ή στα 4 χρόνια), ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα, δηλαδή οι βασικοί μισθοί να παραμένουν «παγωμένοι» για μεγαλύτερα διαστήματα!
Η εφαρμογή των δύο παραπάνω αλλαγών εκτιμάται ότι θα μειώσει τις συνολικές αποδοχές των 700.000 υπαλλήλων και λειτουργών του στενού δημόσιου τομέα, σε ποσοστά που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 25% την τριετία 2012-2014! Οι ρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν, εξάλλου, σε μειώσεις και τις συντάξεις των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου!
antinews


Δεν υπάρχουν σχόλια: