Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Έντονη αντιπαράθεση για τη «βόμβα» του Στρος Καν

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να προκαλέσει η αποκάλυψη του Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2009 την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, περίοδο που δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Η συνέντευξη του κ. Στρος Καν έχει παραχωρηθεί στο γαλλικό κανάλι Canal+ και θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα ενώ την αποκάλυψη κάνει η Καθημερινή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όπως αποκαλύπτει ο κ. Στρος Καν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του ταμείου σε μια χώρα της Ευρωζώνης.
Η εκτίμηση του Γάλλου πολιτικού επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση. Αντ’ αυτού, του ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Δημοσίως ωστόσο το διάστημα εκείνο ο πρωθυπουργός διέψευδε ότι τίθεται θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ, κάτι που έπραξε και μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι για όσο διάστημα οι ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνταν τη βοήθεια της Ελλάδος ο κ. Παπανδρέου απειλούσε με προσφυγή στο ΔΝΤ. Δημοσίως άλλωστε το είχε κάνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου του 2010.

Αντίδραση

«Όλοι θυμόμαστε τις τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει με τον πλέον άμεσο τρόπο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009», σχολίασε αργά το βράδυ το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
«Το μέγεθος του προβλήματος η ΝΔ το απέκρυπτε επιμελώς από όλους. Αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές, μαζί με τις βίαιες αντιδράσεις των αγορών για την κατάσταση αυτή…Με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξης μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν» ανέφερε, ενώ καταλήγει: «Αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, δηλαδή η δημιουργία ενός μόνιμου παρόμοιου μηχανισμού, εμείς το κατορθώσαμε, επιχειρώντας σ΄ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα αναξιοπιστίας για τη χώρα μας, έτσι όπως την παρέδωσε η ΝΔ και φθάσαμε σήμερα, απαλλαγμένοι από τις προσωρινές δανειακές μας ανάγκες, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Πεταλωτής, για να υπογραμμίσει ότι «η πορεία αυτή ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη ήταν. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συμπυκνωμένης κατανόησης απο τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή μας».

"Συνειδητή επιλογή του Γ. Παπανδρέου"

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της "Καθημερινής" ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης τόνισε ότι "ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, φουσκώνοντας στην αρχή το έλλειμμα και απαξιώνοντας στη συνέχεια την Ελληνική οικονομία, με τις δηλώσεις περί "Τιτανικού", "διεφθαρμένης χώρας" ενώ ταυτόχρονα αποπροσανατόλιζε τον ελληνικό λαό την ώρα που παρασκηνιακά είχε επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ.
Ο κ. Μιχελάκης επικαλείται δηλώσεις του Πρωθυπουργού το Δεκέμβριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010 με τις οποίες είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο προαφυγής στο ΔΝΤ, ωστόσο επισημαίνει τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη τον Μάιο του 2010 στις οποίες είχε τονίσει ότι "το ΔΝΤ ήταν η πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά"
Μετά από όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου υποχρεούται να απαντήσει: Πρώτον, γιατί παραπλάνησε τον Ελληνικό λαό;
Και, δεύτερον, γιατί δεν αναζήτησε πρώτα λύση μέσα στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, προτού επιλέξει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ;» καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=48245&catid=11

Δεν υπάρχουν σχόλια: