Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Το Ισραήλ πρόλαβε την Ελλάδα για την ΑΟΖ

Χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η ΑΟΖ της Ελλάδας δημοσιοποίησε το Ισραήλ, πριν η χώρα μας προχωρήσει σε μια τέτοια αναγνώριση, εξαιτίας της ελληνοτουρκικής διαφωνίας για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα», οι συγκεκριμένοι χάρτες αποτυπώνουν την πορεία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν,
όπου και θα παράγεται, στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, που θα διέρχεται της χώρας μας. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι χάρτες αυτοί βρίσκονται ήδη στην κατοχή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο αγωγός φυσικού αερίου, που θα εκμεταλλεύεται η αμερικανικών συμφερόντων Noble Energy LtD θα διασχίζει την υποθαλάσσια περιοχή που με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αποτελεί τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, ο αγωγός θα διέρχεται από το σημείο της ελληνικής ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω του Καστελόριζου, της Ρω και της Μεγίστης.
Η κίνηση της ισραηλινής πλευράς σηματοδοτεί την αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ και μπορεί να αποτελέσει ισχυρό «χαρτί» της Ελλάδας για τη διαπραγμάτευση που θα αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: