Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Κομισιόν: Ο Τιτανικός του Γιώργου είναι βαρίδι και θα βουλιάξει άμεσα

Απανωτά είναι τα χαστούκια που δέχεται η κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ακόμη και από τους δήθεν συμμάχους της, τους συνεταίρους της στο Μνημόνιο. Μετά τον Ντ. Στρος Καν που άδειασε τον φίλο του κ. Παπανδρέου ήλθε και η Κομισιόν με την έκθεση που παρουσίασε σήμερα με τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, του γνωστού και ως Μνημόνιο 1.
Πρόκειται για ένα σκληρό κείμενο περίπου 140 σελίδων με πάρα πολλές κακές επισημάνσεις για την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά για το οικονομικό επιτελείο. Ουσιαστικά η έκθεση αποδομεί πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι πάμε καλά, δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα ή ότι το Μνημόνιο ήταν η σωτηρία μας. Ένας από τους τρεις της περίφημης τρόικας μας λέει ότι πάμε κατ’ ευθείαν για το παγόβουνο κι όσες μανούβρες έχουμε κάνει μέχρι τώρα, όσους επιβάτες κι αν έχουμε ρίξει στη θάλασσα, ο Τιτανικός είναι βαρίδι που θα βουλιάξει άμεσα.
Φυσικά, η Κομισιόν δε θα άφηνε την ευκαιρία να μας πει και τι πρέπει να κάνουμε, και φυσικά δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Επιπλέον μέτρα ζητά, νέες αλλαγές στο μισθολογικό, όπερ σημαίνει περεταίρω μειώσεις καθώς άνοιγμα εκ νέου του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού, άρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι εκφράσεις για δήθεν πρόοδο και σωστός δρόμος είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που διακρίνουν οι κομισάριοι των Βρυξελλών.
Κατ’ αρχάς ρίχνει την πρώτη οβίδα λέγοντας ότι τα έσοδα του 2010 παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση εσόδων η οποία προκαλείται κυρίως από τη μη είσπραξη των φόρων. Το μόνο καλό που βλέπει εδώ είναι ότι το έλλειμμα υποχώρησε επειδή το κράτος έπαψε να πληρώνει τους πάντες και τα πάντα. Όμως, η απόκλιση είναι της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ και θα πρέπει να καλυφθεί την παρούσα χρονιά. Για να ισοσταθμιστεί αυτή υστέρηση η κυβέρνηση καλείται να συγκεκριμενοποιήσει μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ως το τέλος Μαρτίου και να τα υιοθετήσει τον Μάιο, σημειώνει η Κομισιόν. Επίσης, θα απαιτηθούν μέτρα 8 δις. την περίοδο 2012-2014.
Η αποτυχία της πολιτικής της είσπραξη φόρων από εκεί που έπρεπε φέρνει επομένως νέα μέτρα που θα πλήξουν όλους και κυρίως τους ασθενέστερους.
Η Κομισιόν επιμένει για τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις λέγοντας ουσιαστικά ότι πρέπει να γίνουν ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 20% έως το 2015. Όπως σημειώνει: «Είναι εξίσου σημαντικό η κυβέρνηση να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων. Το έργο πλήρους απογραφής των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και επεξεργασίας σχεδίου δράσης ανά στάδια είναι σε εξέλιξη».
Με απλά λόγια, οι ξένου έχουν βάλει στο μάτι κάτι καλά φιλετάκια, εταιρείες και ακίνητα και θα σκάσουν αν δεν τα πάρουν και κοψοχρονιά.
Ζητούν επίσης περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις και άμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ενώ επισημαίνουν ότι η επιμήκυνση είναι σημαντική αλλά «η επίδραση για τη μείωση του χρέους θα είναι εφάπαξ, επομένως αυτό δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και να απομακρύνει την κυβέρνηση από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές».
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο. Η νομοθεσία που καλύπτει πτυχές της αγοράς εργασίας, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, της μεταρρύθμισης της υγείας, της αδειοδότησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των νόμων αυτών, να διασφαλίσουν ότι το νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν. Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί κυρίως ταχεία πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετά φιλόδοξες και εκτεταμένες ώστε αντιμετωπίσουν τις βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, την εξάλειψη διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και την ενδυνάμωση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις», σημειώνεται στο κείμενο της Κομισιόν. Διακριτική πίεση δηλαδή να κάνουμε άμεσα όλα όσα μας λέει το Μνημόνιο αν θέλουμε να «πετύχουμε».
http://www.antinews.gr/2011/02/24/87493/

Δεν υπάρχουν σχόλια: