Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Οργή Ερντογάν για τις αποκαλύψεις του Wikileaks

Πρόκειται για «κουτσομπολιά» και «συκοφαντίες» Υστερα από μια μία εβδομάδα διεθνούς αναστάτωσης εξαιτίας της διαρροής των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων στο Wikileaks, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σε πολλά από αυτά περιγράφεται με «μελανά χρώματα», όπως και η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του, εξαπολύοντας επίθεση κατά των Αμερικανών διπλωματών.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, τους αποκάλεσε «ασόβαρους» για το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων που απέστειλαν από την Τουρκία, στα οποία ο ίδιος περιγράφεται ως «Ισλαμιστής», η κυβέρνησή του διεφθαρμένη, ενώ αφήνουν να διαφανεί ότι η σχέση της Ουάσιγκτον με τη μοναδική μουσουλμανική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο δύσκολη και περίπλοκη από αυτό που εμφανίζουν οι δύο πλευρές επισήμως.

Προπαγάνδα

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων ενδέχεται να αποτελεί «προπαγάνδα», με στόχο να πλήξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους διεθνείς συμμάχους τους. Μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, διερωτήθηκε αν πρόκειται για αποκαλύψεις μυστικών υπηρεσιών ή αν υπάρχει κάποιος άλλος στόχος. «Μήπως είναι μια επιχείρηση στην οποία συγκεκριμένα έγγραφα, με σαφές χρονοδιάγραμμα, φιλτράρονται από κάποιον;
Μήπως πρόκειται για καλυμμένη, σκοτεινή προπαγάνδα;», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος διέψευσε τους ισχυρισμούς των διπλωματών ότι διαθέτει οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, που χαρακτήριζαν μάλιστα «αστεία» τη δικαιολογία του ότι ο πλούτος του προέρχεται από δώρα καλεσμένων στο γάμο του γιου του, απειλώντας να υποβάλει μήνυση.

Ασάνζ

Στο μεταξύ, εντείνεται το διεθνές «ανθρωποκυνηγητό» για τον Αυστραλιανό ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, με κάθε δυνατό τρόπο.
Χθεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τραπεζικοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να κλείσουν ένα λογαριασμό του στην Ελβετία, αν δεν αποδειχθεί ότι διαμένει μόνιμα στη χώρα ή έχει ιδιοκτησία ή επιχειρηματικές συναλλαγές σε αυτήν. Παράλληλα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελβετία, διεμήνυσε μέσω συνέντευξής του ότι θα είναι λάθος η ελβετική κυβέρνηση να του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο. Ο Ασάνζ πέρασε πάντως στην αντεπίθεση, μέσω του συνηγόρου του, προειδοποιώντας ότι θα αντιμετωπίσει «με σθένος» τις κατηγορίες που του προσάπτουν στη Σουηδία για σεξουαλική παρενόχληση.
Μιλώντας στο BBC, ο δικηγόρος του Ασάνζ, Μαρκ Στέφενς, χαρακτήρισε «πολιτικά υποκινούμενες» τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έχουν «ενορχηστρωθεί από αξιωματούχους στη Σουηδία, πιθανόν καθ’ υπαγόρευση των ΗΠΑ». Υποστήριξε ότι ο πελάτης του, που δεν είναι σαφές το πού βρίσκεται ύστερα από τον σάλο των τελευταίων ημερών, ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλειά του. «Εχουμε ακούσει πολλές έμμεσες αναφορές ότι πρέπει να δολοφονηθεί, από αξιόπιστες πηγές ανά τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και στην Κίνα

Οι αποκαλύψεις του Wikileaks συνεχίζονται στο μεταξύ, προκαλώντας τριγμούς σε διεθνές επίπεδο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η δημοσιοποίηση από τους New York Times της εκτίμησης Αμερικανών διπλωματών, ότι το Πεκίνο είχε υποκινήσει τις επιθέσεις στη μηχανή αναζήτησης της Google που έφεραν σε ρήξη το διαδικτυακό κολοσσό με το κινεζικό καθεστώς, ωθώντας τον να εγκαταλείψει την κινεζική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: