Τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, είναι απλά: Οι ηγέτες των 27 ενέκριναν τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, όπως ζητούσε η Γερμανία- Γαλλία. Ανέβαλαν όλες τις αποφάσεις για την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας για το 2011 και πάντως με σκοπό τον περιορισμό παρέμβασης των λαών στις αποφάσεις (αποκλεισμός δημοψηφισμάτων κ.α.). Ταυτοχρόνως, οι πέντε πλουσιότερες χώρες με επικεφαλής τη Βρετανία, απαιτούν η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ να μην υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Εάν ληφθεί σχετική απόφαση, μειώνονται αυτομάτως τα κονδύλια για τις φτωχές χώρες και κυρίως τις πρώην Ανατολικές και τις Βαλκανικές.
Σε γενικές γραμμές οι ηγέτες των χωρών- μελών, συμφώνησαν στην εφαρμογή μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις ανυπάκουες χώρες. Επίσης, δεν έλαβαν απόφαση για τη συμμετοχή των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στο Μηχανισμό Στήριξης, για το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του και άλλα που πρέπει να προβλεφθούν πριν από τον Ιανουάριο του 2013 που θα τεθεί σε εφαρμογή.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι οι 27 ηγέτες δεσμεύθηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να προφυλαχθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η ΕΕ και η Ευρωζώνη να αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση.
Οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης έως τα τέλη του Ιουνίου 2011, ώστε να ενισχυθεί ο οικονομικός πυλώνας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και να συνεχιστεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η Συνθήκη θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
Ο εν λόγω μηχανισμός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2013.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 της Συνθήκης.
Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η τυπική έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο του 2011, η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης ως το τέλος του 2012 και η έναρξη ισχύος της την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου για τον μόνιμο μηχανισμό Στήριξης ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «με την απόφασή μας, εξασφαλίζουμε και τη διαθεσιμότητα επαρκούς χρηματοοικονομικής σταθερότητας και χρηματοδότησης για τον υπάρχοντα, αλλά και μελλοντικό μηχανισμό». Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που άνοιξε η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου.
Τέλος ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στα τελικά συμπεράσματά της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τα οποία χαιρετίζεται «η εντυπωσιακή πρόοδος που σημειώθηκε στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος».
Το πάγωμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε
Επίσης με επιστολή τους Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία ζητούν το «πάγωμα» του προϋπολογισμού της Ένωσης μέχρι το 2020, τονίζοντας ότι η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Αν η θέση των πέντε γίνει αποδεκτή, αυτομάτως περιορίζονται τα κονδύλια που διοχετεύονται ως διαρθρωτική βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες της Ένωσης, κυρίως τις ανατολικές.
Αναμένεται η σφοδρή αντίδραση της Πολωνίας και των άλλων φτωχότερων χωρών. Ήδη, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τάσκ, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε περικοπές κονδυλίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου