Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Στο "παρά 1'" αποτράπηκε πυρηνική καταστροφή στην Λιβύη αποκάλυψε το WikiLeaks

Την αποτροπή την τελευταία στιγμή μιας διαρροής πυρηνικού υλικού στην Λιβύη που θα προκαλούσε τεράστια καταστροφή και ερήμωση ολόκληρων περιοχών, αποκάλυψαν τα τηλεγραφήματα των ημερών που έφερε στην δημοσιότητα το Wikileaks με πρωταγωνιστή τον εξοργισμένο ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι....
Αιτία της οργής του, η άρνηση των Αρχών της Ν.Υόρκης να του επιτρέψουν να στήσει τη σκηνή του έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Το περιστατικό είχε συμβεί το 2009. Σε «απάντησή» του ο Καντάφι είχε καθυστερήσει εσκεμμένα τη μεταφορά του τελευταίου αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου της Λιβύης, το οποίο επρόκειτο να μεταφερθεί στη Ρωσία, βάσει της ιστορικής συμφωνίας του 2003.
Παρά το γεγονός ότι το ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος Antonov 124 κατευθυνόταν στην Τρίπολη για να παραλάβει το τελευταίο φορτίο (το Νοέμβριο του 2009), τελικώς έλαβε εντολή να μην προσγειωθεί, αφήνοντας το εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό μέσα στα βαρέλια και μάλιστα με πλημμελή φύλαξη (μόλις ένας φρουρός).
Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη ανέφερε στην Ουάσιγκτον πως εάν το ουράνιο δεν απομακρυνόταν από τις θήκες του εντός τριών μηνών, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή.
«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και μόνον υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθεί μία έγκαιρη λύση στο πρόβλημα και να κρατήσουμε την όλη υπόθεση μακριά από τον Τύπο» τόνισε ο αρμόδιος διπλωμάτης, σύμφωνα με το έγγραφο.
Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον γιο του Καντάφι, ο οποίος όμως τους επανέλαβε ότι ο πατέρας του νιώθει ταπεινωμένος από τον τρόπο που του φέρθηκαν στη Ν.Υόρκη.
Προσπάθεια κατέβαλε και η Χίλαρι Κλίντον, στις 3 Δεκεμβρίου, με μήνυμα που έστειλε στον Λίβυο ηγέτη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εμφανιστούν ένοπλοι φρουροί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λιβύης, όπου βρισκόταν το ευαίσθητο υλικό.
Υπήρξε όμως και συνέχεια: οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα πληρώσουν το λογαριασμό των 800 χιλιάδων δολαρίων του ρωσικού αεροσκάφους, εάν η μεταφορά δεν γινόταν μέσα στην προκαθορισμένη ημερομηνία.
Τελικά, η κρίση έληξε στις 21 Δεκεμβρίου, όταν το ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λιβύη για να παραλάβει το φορτίο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: