Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Οι Γερμανοί τρέμουν τις πολεμικές αποζημιώσεις

Απροθυμία των Γερμανών να πληρώσουν τις πολεμικές αποζημιώσεις στα 40 εκατομμύρια θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βοήθησε τη χώρα τους να αναγεννηθεί από τις στάχτες της μετατρέποντάς την μάλιστα σε μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Α.Τ.» ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του LSE, Albrecht Ritschl.
Η μεταπολεμική πολιτική των δυτικών δυνάμεων κατοχής υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ συνέτεινε, σύμφωνα με τον καθηγητή Ritschl,στο να δώσει αμέσως προτεραιότητα στην οικονομική ανασυγκρότηση και τις εξαγωγές ανάπτυξης της διαλυμένης και απενεργοποιημένης γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, αν η Ελλάδα επί παραδείγματι διεκδικήσει σήμερα τις τεράστιες πολεμικές αποηζημειώσεις που της οφείλει η Γερμανία και καταφέρει εν τέλει να τις αποσπάσει, αυτό θα οδηγούσε την τελευταία σε οικονομικό όλεθρο.
Κατά πόσο, όμως, η Ελλάδα δε μπορεί να παραδειγματιστεί από τη γενέτειρά του και να αναστυλώσει την οικονομία της;
Συγκρατημένος
Ως προς το ερώτημα αυτό ο Albrecht Ritschl εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, στάση που φάνηκε να κρατά και για τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Όπως δήλωσε στον «Α.Τ.» οι μεταβατικές κυβερνήσεις με επικεφαλής τεχνοκράτες υστερούν σε πολιτική δύναμη, προκειμένου να εξασφαλισθεί η νομιμότητα της όποιας πολιτικής δράσης σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «μια υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών σε μία κρίση χρέους, όπως είναι η τωρινή ελληνική κυβέρνηση, είναι σαν ένα υπηρέτη δύο αφεντάδων με αντιτιθέμενα συμφέροντα. Συνεπώς η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της Ελλάδας θα επιτευχθεί μόνο ένα υπάρχει δημοκρατική νομιμότητα».
Ωστόσο, αυτό που θέλησε να διευκρινίσει είναι ότι «το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει να πέσει στην άβυσσο όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Νότια Ευρώπη». Η τιμή βέβαια που θα κληθούν να πληρώσουν οι ως άνω χώρες είναι η απώλεια της εθνική στους κυριαρχίας. Αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα.
Οι προοπτικές
Στο παρελθόν και στην περίπτωση εκτίναξης του δημόσιου χρέους την τριετία 1981 – 1983, διεθνείς αξιωματούχοι τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις της ελληνικής διοίκησης και του δημοσιονομικού ελέγχου, οι οποίοι, μάλιστα, έμειναν στα πόστα αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Συγκριτικά λοιπόν με το παρελθόν,οι σημερινές προοπτικές είναι μάλλον πιο εύκολες», καταλήγει.
Παρόμοιες δηλώσεις και στο «Spiegel»
Τις άνω θέσεις του επανέλαβε χθες ο καθηγητής Ritschl και στο γερμανικό «Spiegel». «Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιχνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά , υπερθεματίζοντας ότι «αν η διάθεση ων Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: