Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Νέο γράφημα που παραπέμπει σε αφίσα, μπήκε φύλλο του καπνού για να
εκπροσωπηθούν και οι μειονοτικές περιοχές.
Ο γρύπας με τον ιστορικό ρόδακα που είχε βραβευθεί από το υπουργείο Πολιτισμού
εξαφανίστηκε δια παντός.
Το καταργημένο έμβλημα του δήμου Αβδήρων
Με συνοπτικές διαδικασίες και με ευρύτερη συμφωνία και συναίνεση όλων των παρατάξεων αποφασίστηκε προχθές από το δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων η αλλαγή του ιστορικού εμβλήματος του Δήμου που είχε εγκριθεί το 1999 επί περιφερειάρχη Σταύρου Καμπέλη και είχε βραβευθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως το αισθητικά και ιστορικά αντιπροσωπευτικότερο έμβλημα πόλεως. Η πρώην δήμαρχος Εύα Τσακίρη αναζητήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος αλλά δεν βρέθηκε, ενώ στην ψήφιση της συνεδρίασης δεν υπήρχε ούτε ένας Αβδηρίτης να πάρει θέση για το θέμα.
Το μέχρι σήμερα έμβλημα του Δήμου απεικόνιζε τον ιστορικό ένσταυρο ρόδακα που είχε βρεθεί στην βυζαντινή ακρόπολη και υπάρχει στο μουσείο των Αβδήρων, προερχόμενος από τον επισκοπικό ναό του Πολυσίτου, την μορφή του πανεπιστήμονα Δημόκριτου του οποίου πατρίδα ήταν τα Άβδηρα, τον επιβλητικό γρύπα που ήταν το έμβλημα της αρχαίας πόλης, που προστάτευε τα μυστικά της και η θάλασσα του Θρακικού πελάγους που αγκαλιάζει το δήμο.
Στα ιδιαίτερα στοιχεία του σήματος ήταν ουσιαστικά όπως είχε επισημανθεί και τότε ο αρμονικός συνδυασμός τους, όπου αποδιδόταν άριστα ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική και οικολογική αξία αυτού του τόπου.
ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ
Τι ήταν αλήθεια αυτό που ενοχλούσε στο παλιό σήμα και αναζητήθηκε εναγωνίως η νέα σύνθεση;
Ενοχλούσε ο σταυρός που δημιουργείτο και έτσι αποφασίστηκε η αλλαγή του για να εκπροσωπηθούν όλα τα τοπικά διαμερίσματα. Στο νέο σήμα που προτάθηκε και πλέον θα αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Δήμου Αβδήρων έφυγε ο σταυρός, τοποθετήθηκε ένας κίονας, υπάρχει η μορφή του Δημοκρίτου και ένα άγριο άλογο του Διομήδη αλλά μπήκε ο καπνός που είναι προϊόν της περιοχή και μια αίσθηση κύματος. Όλα πέρασαν βέβαια ήπια και βελούδινα αφού έτσι ήθελαν οι γνωστοί κύκλοι που κατευθύνονται και από το τουρκικό προξενείο που το είχαν θέσει άτυπα σαν θέμα και δεν θέλαμε να το πιστέψουμε.
Το έμβλημα ενοχλούσε αν και ήταν άρτιο. Δεν ήθελαν να αποτυπώνεται έτσι η περιοχή και με την αριθμητική ισχύ που έχουν στα κέντρα των αποφάσεων δημιούργησαν το πρόσφορο έδαφος και τις σχετικές διαδικασίες ώστε να περάσει το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση. Τα τοπικά μέσα της Ξάνθης έδωσαν ξερά την είδηση.
«www.xanthipress.gr Mε ομόφωνη απόφαση εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων το νέο έμβλημα του Δήμου. Εικονίζει στο κέντρο του ένα κίονα ιωνικού ρυθμού, αριστερά τη μορφή του Δημόκριτου, δεξιά τη μορφή ενός σαρκοβόρου αλόγου του Διομήδη, χαμηλά ένα κύμα και στη βάση του ένα πράσινο φύλο καπνού. Αντιπροσωπεύει το κλασικό παρελθόν, την ιστορία και τη σκέψη των φιλοσόφων από τα Άβδηρα, την ορμή των αλόγων του Διομήδη από την περιοχή της πρώην Κοινότητας Διομήδειας, τις λίμνες και τις θάλασσες του Δήμου, τα καπνά από την περιοχή του Σελέρου και την αγροτική οικονομία.
Το νέο έμβλημα του δήμου Αβδήρων
Ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, εισάγοντας το σχετικό θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή και οι επικεφαλής που συμμετείχαν στην επιτροπή που συστήθηκε βασανίστηκαν πολύ για να καταλήξουν σε αυτό το σχέδιο, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την πρώτη σκέψη με το γρύπα. Όλα όσα αναπαριστώνται προέρχονται από αυτούσια πράγματα (όπως η μορφή του Δημόκριτου, ο κίονας από τον αρχαιολογικό χώρο, τα άλογα από παράσταση του εξωτερικού, το φόντο επίσης από ψηφιδωτό παράστασης κλπ) και επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέχρι να καταλήξουν στο συγκεκριμένο σχέδιο απέρριψαν σειρά άλλων λογοτύπων. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Τσιτιρίδης, σημείωσε ότι έπρεπε να εκπροσωπούνται όλες οι δημοτικές ενότητες που αποτελούν το Δήμο και συμφώνησε με την τελική επιλογή».
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΜΒΛΗΜΑ
Το νέο λογότυπο του Δήμου έχει φιλοτεχνήσει ο Ξανθιώτης γραφίστας Γιώργος Κράλης και παραπέμπει σε αφίσα με έντονους χρωματισμούς που προσπάθησε να τα «χωρέσει» όλα. Απουσιάζει φυσικά ο μυθικός γρύπας αφού το νέο έμβλημα κινείται σε διαφορετική λογική ενώ απουσιάζουν και τα όποια θρησκευτικά σύμβολα είχε το αρχικό έμβλημα του πρώην Δήμου Αβδήρων κάτι που φάνηκε εξ αρχής ότι έπρεπε να συμβεί.
Κι όλα αυτά στον ιστορικό δήμο Αβδήρων που σύμφωνα με την μυθολογία η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, για να τιμηθεί η μνήμη του συντρόφου του Άβδηρου, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, όμως, πρώτος οικιστής υπήρξε ο Κλαζομένιος Τιμήσιος κατά το 654 π.Χ. Η πρώτη αυτή αποικία δεν ευδοκίμησε. Τα Άβδηρα το 545 π.Χ.. ιδρύθηκαν ξανά από τους κατοίκους της ιωνικής Τέω, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να αποφύγουν την Περσική υποδούλωση.
Οι Τήιοι στην νέα τους πατρίδα έκοψαν νομίσματα, όμοια με εκείνα της Τέω, που έφεραν ως εμπροσθότυπο κεφαλή του Απόλλωνα και στο οπισθότυπο τον γρύπα. Τα Άβδηρα είναι πατρίδα του φιλόσοφου Δημόκριτου και του Πρωταγόρα, πηγές αναφέρουν ότι τα ήταν πατρίδα του Λεύκιππου. Ο Στέφανος Βυζάντιος αναφέρει τα Άβδηρα ως Άβδηρον ενώ στη Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου απαντάται και ως (θηλ.) η Άβδηρα. Με το ίδιο όνομα απαντάται σήμερα o δήμος Αβδήρων κοντά στον αρχαιολογικό τόπο και αρχαία πόλη της Ισπανίας, μεταξύ Μάλαγας και Καρθαγένης, χτισμένη από τους Φοίνικες.
Στο νέο έμβλημα ταυτίζονται δυο βασικά στοιχεία και με τον Δήμο Ξάνθης ένα ζήτημα που θα πρέπει να το δει το υπουργείο Εσωτερικών που δίνει την τελική έγκριση του σήματος πριν αντικαταστήσει το παλιό.
http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: