Οι άνδρες κάτοικοι της Ισλανδίας και οι γυναίκες κάτοικοι της Κύπρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μετά την ηλικία των 60, σύμφωνα με έρευνα που κατατάσσει τη Βρετανία, τη Σλοβενία και την Αλβανία στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 15- 59 ετών. Στη λίστα με τις χώρες στις οποίες οι γυναίκες ζουν περισσότερο ακολουθούν η Νότια Κορέα, η Ελλάδα και η Ιταλία.
Η ιατρική επιθεώρηση Lancet μελέτησε τα ποσοστά θνησιμότητας σε 187 χώρες από το 1970 ως το 2010 μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας 15 - 60 ετών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, το συνολικό ρίσκο υποχώρησε 34% στις γυναίκες και 19% στους άνδρες χάρη στις εξελίξεις στην ιατρική. Ωστόσο παρά τις τεχνολογικές προόδους 37 χώρες παρουσιάζουν αύξηση στον αριθμό των πρόωρων θανάτων.
Συγκεκριμένα ραγδαία μείωση του αριθμού των γυναικών που πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία καταγράφηκε στην Νότια Ασία και στην Αυστραλασία για τους άνδρες. Το 1970 η Νότια Ασία ήταν η περιοχή του "υψηλότερου κινδύνου" για τις γυναίκες όμως σήμερα η πιθανότητα να πεθάνει μια γυναίκα πριν από τα 60 έχει μειωθεί κατά 56%.
Οι ερευνητές σημειώνουν στην έρευνα ότι το AIDS, το κάπνισμα και η παχυσαρκία αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για την παράταση του χρόνου ζωής.
Στους άνδρες, οι Ισλανδοί είναι αυτοί που διατρέχουν το μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πριν από τα 60 με 64,9 θανάτους ανά 1000 άτομα ενώ ακολουθούν οι Σουηδοί με 71 και οι Μαλτέζοι και Ολλανδοί με 73.
Στις γυναίκες οι Κύπριες κατατάσσονται πρώτες στον κατάλογο με 38 θανάτους ανά 1.000 γυναίκες μικρότερες των 60 ετών. Ακολουθούν οι Νοτιοκορεάτισσες με 40 και οι Ελληνίδες και Ιταλίδες με 41.
Στην υποσαχάρια Αφρική σημειώνονται μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα πρόωρης θνησιμότητας με το ήμισυ του πληθυσμού να πεθαίνει πρόωρα, σε αντίθεση με έναν στους είκοσι στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ο Δρ. Κρίστοφερ Μάρεϊ, του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ σημείωσε ότι στις περισσότερες περιοχές, οι άνδρες έχουν σχεδόν διπλάσια θνησιμότητα σε σχέση με τις γυναίκες.
"Σε παγκόσμια κλίμακα, η αντιστροφή της τάσης που σημειώθηκε τη δεκαετία του 1990 όσον αφορά τη θνησιμότητα των ενηλίκων είναι ενδεχομένως αποτέλεσμα της πανδημίας του HIV και της κατακόρυφης αύξησης της θνησιμότητας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης", τονίζουν οι ερευνητές.
Ο Μάρεϊ και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι μέσα σε 40 χρόνια ο κίνδυνος μειώθηκε παγκοσμίως κατά 34% για τις γυναίκες και κατά 19% για τους άνδρες. Κάποιες χώρες όμως παρουσίασαν αντίστροφη πορεία. Για παράδειγμα, η Ρωσία βρισκόταν στην 43 θέση όσον αφορά τη θνησιμότητα των γυναικών και σήμερα έχει πέσει στην 121η. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 60% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, βρισκόταν στην 34η θέση για τις γυναίκες και στην 41η για τους άνδρες το 1990 και μέσα σε 20 χρόνια βρέθηκε στην 49η για τις γυναίκες και στην 45η για τους άνδρες, πίσω από χώρες όπως η Χιλή, η Τυνησία και η Αλβανία.
Ο καθηγητής είπε ότι θέλησε να μελετήσει τη θνησιμότητα των ενηλίκων επειδή τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη έμφαση στη θνησιμότητα των νηπίων. "Κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότερα από 7,7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών. Ωστόσο, τριπλάσιος αριθμός ενηλίκων, σχεδόν 24 εκατομμύρια, πεθαίνουν κάτω από τα 60", σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου