Το «θαυματουργό» φάρμακο θα είναι έτοιμο το 2012 και θα λαμβάνεται από την ηλικία των 40 ετών.
Ελπίδες για μια υγιή ζωή και «καλά γεράματα» μετά τα 100 χρόνια υπόσχεται νέο «σούπερ χάπι» που αναμένεται να είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές σε δύο χρόνια, το 2012. Το φάρμακο θα μιμείται τα γενετικά οφέλη τριών γονιδίων που μέσω ερευνών ανακαλύφθηκε ότι οδηγούν στη μακροζωία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ερευνας της Γήρανσης του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν, το χάπι θα λαμβάνεται προληπτικά από την ηλικία των 40 ή των 50 ετών και θα απευθύνεται σε ήδη υγιή άτομα.
Το «θαυματουργό» χάπι αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα γερνούν οι άνθρωποι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί πανάκεια ούτε και θα αντιστρέφει την πορεία του χρόνου. Εξάλλου θα έχει, πιθανώς, αποτέλεσμα μόνον αν όποιος το λαμβάνει, φροντίζει ταυτόχρονα τη διατροφή του, τον ύπνο του, τη σωματική του άσκηση και τον έλεγχο του στρες.
Ο διευθυντής του ινστιτούτου και επικεφαλής της έρευνας δρ Νιρ Μπαρζιλάι ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τα τρία «γονίδια της μακροζωίας» στο DΝΑ 500 εβραίων Ασκεναζίμ της Νέας Υόρκης, δηλαδή εβραίων με καταγωγή από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, με μέσον όρο ηλικίας τα 100 έτη, παρά τον συχνά ανθυγιεινό τρόπο ζωής τους. Μετά την ανάλυση 2 εκατ. γενετικών δεικτών των εθελοντών απομονώθηκαν τρία γονίδια που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ακόμη και μετά την ηλικία των 100 ετών.
« Σε ποσοστό 30% από αυτούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και άλλο ένα 30% κάπνιζε δύο πακέτα την ημέρα επί περισσότερα από 40 χρόνια. Παρ΄ όλα αυτά επειδή έφεραν τα “γονίδια της μακροζωίας”,είχαν προστατευτεί από τις τραγικές συνέπειες αυτών των συνηθειών » υποστηρίζει ο δρ Μπαρζιλάι.
Δύο από αυτά τα γονίδια προάγουν την παραγωγή της αποκαλούμενης καλής χοληστερόλης, η οποία μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ το τρίτο προλαμβάνει τον διαβήτη.
Επιπλέον οι μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που διαθέτουν και τα τρία αυτά γονίδια έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άλλες θανατηφόρες ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Είναι εκπληκτικό ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής καθορίζεται κατά 80% από τον τρόπο ζωής και κατά 20% από τα γονίδια, στη συγκεκριμένη έρευνα αποδείχτηκε ότι τα γονίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου