Η μόλυνση του περιβάλλοντος, που προέρχεται από τη βιομηχανία, την παραγωγή ηλεκτρισμού και τα αυτοκίνητα,προκαλεί εγκεφαλικά και εμφράγματα, συνεπώς οι άνθρωποι, ιδίως οι ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει, όσο μπορούν, να αποφεύγουν να εισπνέουν το "νέφος" των πόλεων.
Η μελέτη, για λογαριασμό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, δείχνει ότι τα λεπτά σωματίδια από την καύση της βενζίνης, του άνθρακα και του πετρελαίου είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το φράξιμο των αρτηριών.
Αρκούν μόνο λίγες μέρες ή και ώρες αυξημένης έκθεσης στην περιβαλλοντική μόλυνση, για να αυξηθεί άμεσα ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για έναν άνθρωπο που είναι ευάλωτος, αλλά ο οποίος μπορεί, υπό άλλες συνθήκες, να παρέμενε υγιής επί πολλά χρόνια.
Οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν (μετα-ανάλυση) τις σημαντικότερες έρευνες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί κατά τα τελευταία έξι χρόνια, και κατέληξαν ότι υπάρχουν διαθέσιμα ισχυρά στοιχεία πλέον πως η μόλυνση συμβάλλει στο φράξιμο των αρτηριών και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου.
Τέτοια άτομα, ειδικά όταν εκτίθενται σε συνεχή και μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση, πρέπει να κάνουν πρόσθετες προσπάθειες να περιορίσουν τους άλλους παράγοντες κινδύνου (υψηλή χοληστερίνη, πίεση, παχυσαρκία, κάπνισμα, διαβήτης κ.α.).
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Καρδιολογικό Σύλλογο, τα σωματίδια της μόλυνσης - και οι χημικές ουσίες που τα συνοδεύουν - μπορούν να δράσουν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης φλεγμονής.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου (όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη ή πίεση, διαβήτη κ.λπ.), πρέπει να περιορίζουν -όσο είναι δυνατό- την έκθεσή τους στη μόλυνση, μειώνοντας τον χρόνο παραμονής τους στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδίως όταν υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου