Η παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση ΒirdLife Ιnternational ανακοίνωσε ότι στη λίστα με τα είδη που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη συγκαταλέγεται πλέον και ένα σπάνιο είδος πάπιας που ζούσε ως πριν από λίγο καιρό στη Μαδαγασκάρη. Η ανακοίνωση προκάλεσε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα και πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η εξαφάνιση της πάπιας επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πιθανότατα σε μια νέα περίοδο μαζικής εξαφάνισης ειδών στη Γη, την έκτη κατά σειρά. Ως σήμερα ο πλανήτης έχει βιώσει πέντε μεγάλες εξαφανίσεις ειδών, η τελευταία εκ των οποίων συνέβη πριν από περίπου 65 εκατομμύρια έτη, όταν, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, ένας μεγάλος αστεροειδής έπεσε στη Γη εξοντώνοντας τους δεινοσαύρους και πολλά άλλα είδη ζώων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διανύουμε πλέον μια περίοδο όπου η εξαφάνιση των ειδών γίνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 65 εκατομμυρίων ετών, μόνο που σε αντίθεση με τις άλλες φορές αυτή τη φορά υπεύθυνο δεν είναι κάποιο φυσικό ή κοσμικό φαινόμενο αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Τελευταίο θύμα είναι η Τachybaptus rufolavatus, μια πάπια που είναι γνωστή και με το όνομα Αlaotra grebe επειδή ζούσε στη λίμνη Αλαότρα, που είναι και η μεγαλύτερη λίμνη της Μαδαγασκάρης. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη πάπια η οποία δεν είχε ιδιαίτερα ανεπτυγμένες πτητικές ικανότητες και έτσι ουσιαστικά παρέμεινε «εγκλωβισμένη» όχι μόνο στο νησί αλλά και στη λίμνη. Τελευταία φορά που είδαν Αlaotra grebe ήταν το 1999 και παρά το γεγονός ότι έγιναν πολλές αποστολές από τότε τελικά δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος της, με αποτέλεσμα να καταχωρισθεί πλέον επίσημα στη λίστα των εξαφανισμένων ειδών. «Δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα για την Αlaotra grebe, η οποία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα των επιπτώσεων στη φύση της ανθρώπινης δραστηριότητας» δήλωσε στον «Ιndependent» ο καθηγητής Τιμ Στόου, διευθυντής της Βασιλικής Εταιρείας Προστασίας Πτηνών της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπεύθυνα για την εξαφάνιση της πάπιας είναι ορισμένα είδη σαρκοβόρων ψαριών που μεταφέρθηκαν στη λίμνη από τους ανθρώπους ανατρέποντας τις ισορροπίες του οικοσυστήματος. Τη χαριστική βολή έδωσε ο ίδιος ο άνθρωπος: οι όμορφες πάπιες μπλέκονταν στα νάιλον δίχτυα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι ψαράδες και πνίγονταν παγιδευμένες μέσα σε αυτά.
Η ΒirdLife Ιnternational έδωσε στη δημοσιότητα επίσης την ανανεωμένη κόκκινη λίστα με τα είδη πτηνών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, στην οποία καταγράφεται περισσότερο από το 10% του συνολικού αριθμού των ειδών. Σύμφωνα με την οργάνωση, κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση 1.240 από τα συνολικά 10.027 είδη πτηνών.
Κινδυνεύει και η πολική αρκούδα
Ηταν γνωστό ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στις περιοχές όπου ζουν οι πολικές αρκούδες μειώνοντας τις διαθέσιμες πηγές και ποσότητες τροφής, αλλά και ταυτόχρονα περιορίζοντας συνεχώς τις περιοχές όπου ζουν και κινούνται. Μια νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολύ σύντομα η κατάσταση όσον αφορά την επιβίωση των πολικών αρκούδων θα αγγίξει το λεγόμενο «μη αναστρέψιμο σημείο». Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αλμπέρτα στον Καναδά με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Βiological Conservation» αναφέρουν ότι οι κλιματικές αλλαγές και η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τον ρυθμό των γεννήσεων. Ετσι γεννιούνται ολοένα λιγότερες πολικές αρκούδες και ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός εκείνων που καταφέρνουν να επιβιώσουν στο νέο τους περιβάλλον, όπου οι πάγοι μειώνονται συνεχώς προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στα τοπικά οικοσυστήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου