Oι ακτές της Νότιας Ιταλίας κινδυνεύουν να πληγούν από τσουνάμι σε περίπτωση που υποχωρήσουν τα «εύθραυστα τοιχώματα» του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Μαρσίλι, του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, προειδοποιούν ιταλοί γεωλόγοι. «Θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και αύριο» δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Serra» ο Ενζο Μπόσι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.
Ενδεχόμενη έκρηξη στα τοιχώματα του γιγάντιου ηφαιστείου, ύψους 3.000.
μέτρων, θα μπορούσε να προκαλέσει τη γρήγορη κατάρρευση μιας σημαντικής ποσότητας υλικών, που θα «πυροδοτούσε» ένα δυνατό τσουνάμι ικανό να σαρώσει τη Νότια Ιταλία, από τη Νάπολι έως και το Παλέρμο της Σικελίας. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν μάλιστα ότι το Μαρσίλι εμφανίζει σημαντική δραστηριότητα με συνεχείς εκλύσεις μάγματος από τον κρατήρα του.
«Οι τελευταίες έρευνές μας δείχνουν ότι το ηφαίστειο δεν είναι δομικά σταθερό- τα τοιχώματά του είναι εύθραυστα, ο θάλαμος μάγματος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ολα αυτά δείχνουν ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό και θα μπορούσε να αρχίσει να εκρήγνυται ανά πάσα στιγμή» είπε ο δρ Μπόσι. Διευκρίνισε ωστόσο πως «παρ΄ ότι τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί είναι ακριβή, είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε προβλέψεις. Ο κίνδυνος είναι μεν υπαρκτός, δύσκολα όμως μπορεί να εκτιμηθεί». Αν όμως το υποθαλάσσιο ηφαίστειο εκραγεί, «ένα ισχυρό τσουνάμι ενδέχεται να πλήξει τις ακτές της Καμπανίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας» συμπλήρωσε ο επιστήμονας.
Το Μαρσίλι βρίσκεται βορειοδυτικά της Σικελίας και 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Νάπολι, αρκετά κοντά στα τρία ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας: την Αίτνα, το Στρόμπολι και τον Βεζούβιο. Εχει μήκος 70 χλμ. και πλάτος 30 χλμ., ενώ ο κρατήρας του βρίσκεται περίπου 450 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Τυρρηνικής Θάλασσας. Το ύψος του από τη βάση του πυθμένα έως και το χείλος του κρατήρα υπολογίζεται σε 3.000.
μέτρα. Η έκρηξή του θα συνέβαλλε στην απότομη μετακίνηση «εκατομμυρίων κυβικών μέτρων υλικού, ικανού να προκαλέσει πολύ ισχυρό κύμα», σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η Ιταλία είναι μία από τις πλέον ηφαιστειογενείς χώρες της Ευρώπης. Ο Βεζούβιος μάλιστα θεωρείται ότι αποτελεί ακόμη άμεση απειλή για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολι. Η πρώτη μεγάλη έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. άφησε πίσω της 10.000-25.000 νεκρούς και προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή τριών πόλεων: της Πομπηίας, του Ηρακλείου και των Σταβιών.
Εκτιμάται ότι, αν συνέβαινε μια αντίστοιχη έκρηξη του συγκεκριμένου ηφαιστείου σήμερα, θα κινδύνευαν έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι. Η τελευταία έκρηξη αυτού του τύπου έγινε το 1631 και είχε προκαλέσει τότε 4.000 νεκρούς. Αλλες μεγάλες εκρήξεις καταγράφηκαν το 1794, το 1872 και το 1906. Το Μαρσίλι δεν έχει εκραγεί ποτέ στην καταγεγραμμένη Ιστορία. Πάντως, ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι χερσαίοι όγκοι της νότιας ηπειρωτικής Ιταλίας και της Σικελίας πιθανότατα θα προστάτευαν την Ελλάδα από το άμεσο χτύπημα ενός τσουνάμι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου