Την αφαίρεση των εικόνων και κάθε θρησκευτικού συμβόλου στις αίθουσες των δικαστηρίων ζητούν τρεις δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας πως η παρουσία των συμβόλων αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων.Οι τρεις δικηγόροι κρίνουν ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η παρουσία των θρησκευτικών συμβόλων και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης στις 19 Νοεμβρίου 2009 υπέβαλαν αίτηση στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με την οποία ζητούν να αφαιρεθούν όλες οι εικόνες και τα σύμβολα από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών του εν λόγω δικαστηρίου.
Η διοίκηση του Δ. Εφετείου Θεσσαλονίκης στις 18 Ιανουαρίου 2010 απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων, αναφέροντας παράλληλα ότι μόνη αρμόδια να το επιλύσει είναι η Πολιτεία, καθώς είναι ένα ευαίσθητο θέμα που συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού έθνους.
Στην αίτησή τους οι τρεις δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η ανάρτηση των εικόνων στα δικαστήρια προσβάλει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπικότητά τους, καθώς περιορίζεται το δικαίωμά τους να την αναπτύσσουν ελεύθερα και χωρίς διακρίσεις με βάση το θρήσκευμά τους.
Ακόμη, αναφέρουν ότι η ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσες, παραβιάζει το δικαίωμά τους στην θρησκευτική ελευθερία, όπως αυτό οριοθετείται στο άρθρο 13 του Συντάγματος και στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ.
Ο ένας δικηγόρος δηλώνει άθεος και δεύτερος χριστιανός ορθόδοξος, ο οποίος όμως δεν αποδέχεται την εμπλοκή συμβόλων της πίστης στην ενάσκηση της κοσμικής εξουσίας, ενώ η τρίτη δικηγόρος δηλώνει βουδίστρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου