Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Καμπανάκι για τα πόδια των διαβητικών

Τα μάτια τους τέσσερα σε αλλαγές που αφορούν το χρώμα ή την αίσθηση των ποδιών τους, πρέπει να έχουν οι διαβητικοί.
Ο κίνδυνος ακρωτηριασμού παραμονεύει, καθώς ο διαβήτης αυξάνει έως 25 φορές τον κίνδυνο νευροπάθειας και περιφερικής αρτηριοπάθειας στα κάτω άκρα. Το 4% έως 5% των διαβητικών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, με αποτέλεσμα 40.000 Ελληνες ασθενείς να κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 3.000 άνθρωποι στη χώρα μας υφίστανται κάθε χρόνο ακρωτηριασμό κάτω άκρων.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού κ. Χρήστος Μανές και μέλη του συμβουλίου κ. Νίκος Τεντολούρης και κ. Κυριακή Καλλιγιάννη, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας, το οποίο ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Αθήνα.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι με την πρόληψη μπορεί να προληφθεί το 60% έως 70% των ακρωτηριασμών. Οι διαβητικοί πρέπει να αναζητούν αμέσως βοήθεια όταν χάνουν την αίσθηση του πόνου, στην περίπτωση που κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή θερμό ερέθισμα τους προκαλέσει βλάβη. Διαφορετικά, μπορεί να δημιουργηθεί πληγή, από την οποία εισέρχονται μικρόβια.
Οδηγίες
Οταν το πόδι «μαυρίσει» ή αλλάξει χρώμα προς το σκούρο, υπάρχει συνήθως απόφραξη των αρτηριών, οι οποίες φέρνουν το αίμα στα κάτω άκρα. Το άκρο που δεν αιματώνεται, νεκρώνεται ολόκληρο ή νεκρώνονται κάποια δάκτυλα. Με την άμεση ιατρική παρέμβαση, αντιμετωπίζεται η απόφραξη, αποκαθίσταται η κυκλοφορία του αίματος και σώζεται το πόδι.
Οι ειδικοί κάλεσαν τους διαβητικούς να ελέγχουν καθημερινά τα πόδια τους και να διακόψουν το κάπνισμα. Να αποφεύγουν το βάδισμα χωρίς παντόφλες ή σαγιονάρες, ακόμη και στη θάλασσα. Να μη θερμαίνουν τα πόδια τους με θερμοφόρες ή θερμαντικά σώματα και να ενημερώνουν τον γιατρό όταν νιώθουν πόνο κατά το βάδισμα ή ότι κάτι τους σφίγγει στην κνήμη.
Τα στενά και σκληρά παπούτσια προκαλούν μικροτραυματισμούς και πρέπει να αποφεύγονται, ενώ δεν πρέπει να αφαιρούνται οι κάλοι από άτομα που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους διαβητικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: