Επιστήμονες κατέδειξαν πως μπορούν να μεταβάλουν την ηθική κρίση ενός ατόμου, διεγείροντας με μαγνητικό παλμό σημείο του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω και πάνω από το αφτί.
Ερευνητική ομάδα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) εξέτασε μια περιοχή στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το πάνω μέρος του αυτιού και ονομάζεται βρεγμαματοκροταφική περιοχή (TPJ, μεταξύ βρεγματικού και κροταφικού λοβού).
Από προηγούμενες μελέτες ήταν γνωστό ότι περιοχή αυτή, παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα όταν αναλογιζόμαστε τα πιθανά αποτελέσματα και τις συνέπειες μιας πράξης μας.
Μάλιστα είχε βρεθεί ότι οι επιδειξίες έχουν πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι ερευνητές παρενέβησαν στη λειτουργία της TPJ ακουμπώντας στο κεφάλι των εθελοντών μια συσκευή που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο. Το πεδίο αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο μέσω του φαινομένου της επαγωγής.
Σύμφωνα με όσα παρατηρήθηκαν η ηλεκτρική διέγερση της TPJ κάνει πιο «ελαστική» την ηθική κρίση των εθελοντών, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων, την στιγμή που οι ερευνητές εφάρμοζαν το μαγνητικό πεδίο, οι εθελοντές έπρεπε να διαβάσουν μια σειρά από σενάρια τα οποία ήταν σχεδιασμένα να εγείρουν ηθικά διλήμματα.
Σε ένα από τα σενάρια αυτά, μια γυναίκα με το όνομα Γκρέις βάζει στον καφέ μιας φίλης της μια λευκή ουσία για την οποία νομίζει ότι είναι τοξική.
Η φίλη της πίνει τον καφέ αλλά δεν παθαίνει τίποτα, αφού στη πραγματικότητα η λευκή ουσία ήταν σκέτη ζάχαρη.
Οι εθελοντές του πειράματος κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την πράξη της Γκρέις σε μια επταβάθμια κλίμακα, στην οποία το 1 αντιστοιχεί στο «απόλυτα απαγορευμένο» από ηθική άποψη και το 7 αντιστοιχεί στο «απόλυτα θεμιτό».
Η διατάραξη στην ηλεκτρική δραστηριότητα της TPJ μετατόπισε τις απαντήσεις των εθελοντών προς την πλευρά του ηθικώς θεμιτού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι ειδικοί συμπέραναν πως το σφάλμα στην κρίση της TPJ στην περίπτωση της Γκρέις αφορά το γεγονός ότι η πράξη της δεν είχε αρνητικές συνέπειες. Χωρίς την τεχνητή παρέμβαση, οι εθελοντές θα είχαν συνεκτιμήσει το γεγονός ότι η Γκρέις είχε πρόθεση να βλάψει τη φίλη της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου