Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Οι Πασχαλινές καταχρήσεις κουράζουν την καρδιά

Το τραπέζι που συνηθίζουν να στρώνουν οι Έλληνες το Πάσχα, βλάπτει σοβαρά το κυκλοφορικό σύστημα. Γι αυτό και οι ειδικοί επιμένουν πως οι διατροφικές υπερβάσεις πρέπει να αποφεύγονται ή έστω να περιορίζονται μόνον στην Κυριακή του Πάσχα!
Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για εκείνους που πάσχουν από χρόνια προβλήματα αφού αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν πίεση αλά και αρρυμίες, όπως υπογράμμισε χτες ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το25ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).
Μάλιστα, όπως τόνισαν οι ειδικοί, μπορεί η νηστεία να έχει αναδειχθεί σε σημαντικό σύμμαχο της υγείας, παρόλα αυτά οι καταχρήσεις μετά από ημέρες στέρησης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία του πεπτικού και του κυκλοφορικού.
Άλλωστε, όπως φαίνεται από τα ευρήματα νέας έρευνας, οι Έλληνες είναι εγκρατείς μόνον τις ημέρες που νηστεύουν - τις υπόλοιπες ξεχνούν την υγιεινή διατροφή και επιστρέφουν στις αλμυρές γεύσεις.
Ειδικότερα, μελέτη της Α΄ Πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής έδειξε ότι το 37% των παιδιών και εφήβων, ηλικίας 12 έως 17 ετών, είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα και πως μόνο το 7% ακολουθούν το μεσογειακό τρόπο διατροφής, επιβεβαιώνοντας την απομάκρυνση και του νεανικού πληθυσμού από αυτό τον παραδοσιακό και υγιεινό τρόπο διατροφής.
Στο επικείμενο Συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Απριλίου, οι καρδιολόγοι πέραν από την σημασία της πρόληψης θα αναφερθούν και στα νέα ευρήματα κλινικών μελετών που αλλάζουν τον …χάρτη στην αντιμετώπιση καρδιολογικών παθήσεων.
Είναι ενδεικτικό πως στον τομέα της υπέρτασης που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας στον Δυτικό κόσμο, μία νέα μέθοδος δίνει την ελπίδα για την επεμβατική αντιμετώπιση της νόσου, όταν αυτή είναι ανθεκτική (δεν ελέγχεται δηλαδή,παρά τη χορήγηση 3 ή περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων).
Ειδικότερα, η διαδερμική εφαρμογή συσκευών που ερεθίζουν τον καρωτιδικό κόλπο μειώνουν την αρτηριακή πίεση, και η κατάλυση του συμπαθητικού πλέγματος των νεφρικών αρτηριών με χαμηλής έντασης ηλεκτρική ενέργεια έχουν δώσει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Μάλιστα, η Α΄ Πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική σε στενή συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον συμμετέχει στις δοκιμές ενός πολλά υποσχόμενου νέου καθετήρα με σκοπό τη βελτίωση της τεχνικής και τη μείωση των επιπλοκών.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί μεταξύ άλλων και στα νέα δεδομένα που αφορούν στην αντιμετώπιση της στεφανιαία νόσου. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ήδη η πρασουγρέλη έχει προστεθεί στα διαθέσιμα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μαζί με την κλοπιδογρέλη και θα παρουσιαστούν τα πρώτα στοιχεία από την χορήγηση της σε ευρεία κλίμακα. Παράλληλα στη μελέτη PLATO ένα καινούριο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο η τικαγκλερόλη έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα των υπό εξέλιξη μελετών που θα δείξουν εάν αποτελεί μια νέα και πιθανά αποτελεσματικότερη λύση στον εφιάλτη της θρόμβωσης των stent μετά από αγγειοπλαστική.
Επίσης, θα αναφερθούν και στα δεδομένα της μελέτης SYNTAX που έδειξαν ότι η επεμβατική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου με αγγειοπλαστική έχει καλά αποτελέσματα και σε περιπτώσεις εκτεταμένης στεφανιαίας νόσου και σε νόσο του κυρίου στελέχους της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας. Συγκεκριμένα στη μελέτη αυτή κατά την διετή παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι η αγγειοπλαστική μπορεί να αντικαταστήσει το χειρουργείο στο 35% των περιπτώσεων με σημαντική νόσο στελέχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: