Πολλοί από εμάς (αν όχι όλοι) τις τελευταίες ημέρες του έτους έχουμε ένα και μοναδικό χόμπι – που γίνεται εμμονή: Γράφουμε και ξαναγράφουμε και αναθεωρούμε και ξαναγράφουμε τα διάσημα «new year’s resolutions», τις λίστες δηλαδή με τους στόχους που θέτουμε για την καινούρια χρονιά. Πόσοι όμως καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον έναν στόχο από αυτή τη λίστα;
Η απάντηση έρχεται δια στόματος βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνα σε 700 εθελοντές. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε πως μόλις το 22% κατάφερε να πραγματοποιήσει του στόχους του.
Οι εθελοντές είχαν στη λίστα τους πράγματα όπως τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους, την ανεύρεση συντρόφου ή την προαγωγή στη δουλειά τους.
Οι περισσότεροι λοιπόν απλώς απέτυχαν. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είχαν τελείως λάθος προσέγγιση.
Συγκρίνοντας αυτό το επιτυχημένο 22% με το υπόλοιπο αποτυχημένο 78%, ο καθηγητής με το όνομα…. Wiseman (!) του πανεπιστημίου του Χαρτφορντσάιρ έφτιαξε έναν «δεκάλογο» για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι λίστες του νέου έτους.
Πρώτα από όλα, υποστηρίζει πως όσοι άνθρωποι σκέφτονται ότι αν δεν πραγματοποιήσουν τους στόχους του θα συμβούν «άσχημα πράγματα» είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουν. Πιθανότατα θα αποκλείσουν κάθε πειρασμό από το περιβάλλον τους, θα φαντασιώνονται ότι είναι επιτυχημένοι και δυνατοί. Αλλά αυτά είναι τα απολύτως απαγορευτικά.
Αντίθετα, όσοι «σπάνε» τους στόχους τους σε μικρά βήματα και επιβραβεύουν τους εαυτούς τους για την ολοκλήρωση κάθε μικρού στόχου είναι πιο πιθανό να επιτύχουν. Επιπλέον, ενημερώνουν φίλους και συγγενείς για τους στόχους τους, υπενθυμίζουν τα θετικά της ολοκλήρωσης ενός στόχου και επιβραβεύουν την πρόοδο τους.
Αναλυτικά ο δεκάλογος της επιτυχίας:
1.Βάλτε μόνο έναν στόχο: Οι πιθανότητες της επιτυχίας είναι μεγαλύτερες όταν επικεντρώνετε την προσπάθεια σε ένα πράγμα και όχι σε χίλια δυο άλλα.
2.Μην περιμένετε την παραμονή της πρωτοχρονιάς για να σκεφτείτε τι θελετε να αλλάξετε, αλλά σκεφτείτε το μερικές ημέρες πριν για να καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε περισσότερο.
3.Αποφύγετε στόχους που έχετε θέσει τις προηγούμενες χρονιές: Αν βάλετε ξανά τον ίδιο στόχο η απογοήτευση και η απόγνωση θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα.
4.Μην προσπαθείτε να βάζετε αυτούς τους στόχους που σας λένε οι άλλοι. Αντίθετα, σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε εσείς από τη ζωή σας.
5.Σπάστε το στόχο σε μια σειρά από μικρά βήματα, που είναι συγκεκριμένα και ρεαλιστικά.
6.Ανακοινώστε τον στόχο στους φίλους και την οικογένεια για να σας συμπαρασταθούν.
7.Ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτός ο στόχος θα σας ωφελήσει και πόσο όμορφα θα νιώσετε όταν επιτέλους τον πραγματοποιήσετε.
8.Επιβραβεύστε τους εαυτούς σας για κάθε βήμα που κάνετε.
9.Καταγράψτε την πρόοδο σας σε ένα ημερολόγιο.
10.Για κάθε μικρή αποτυχία σκεφτείτε την σαν ένα προσωρινό πισωγύρισμα και όχι σαν αποτυχία που θα σας διακόψει από το να πραγματοποιήσετε τον στόχο σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου