Λένε ότι «η αγάπη πονάει». Φαίνεται όμως ότι την ίδια στιγμή έχει και μια μαγική δύναμη: μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα και να μετριάσει το σωματικό πόνο.Ομάδα Αμερικανών ερευνητών ζήτησε από 25 γυναίκες να κρατήσουν για μερικά λεπτά το βραχίονά τους σε συνθήκες σχετικά υψηλής θερμότητας ενώ με το άλλο χέρι κρατούσαν το χέρι του συντρόφου τους, το χέρι ενός άγνωστου άνδρα ή μια μπάλα. Οι εθελόντριες ανέφεραν λιγότερο πόνο στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή όταν κρατούσαν το χέρι του φίλου τους.
Σε μια δεύτερη δοκιμή οι ερευνητές άσκησαν πόνο σε κάθε γυναίκα δείχνοντάς της την ίδια στιγμή την εικόνα μιας καρέκλας, ενός ξένου και του συντρόφου της.
Η φωτογραφία του φίλου τους και πάλι αποδείχτηκε ότι μετρίασε τον πόνο των γυναικών.
«Τα πειράματα αυτά αλλάζουν την αντίληψή μας για το πώς μπορεί να επηρεάσει η κοινωνική στήριξη τους ανθρώπους», σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες UCLA, Naomi Eisenberger.
«Συνήθως σκεφτόμαστε ότι, προκειμένου η κοινωνική υποστήριξη να είναι σε θέση να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, θα πρέπει να είναι το είδος της υποστήριξης που ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις συναισθηματικές μας ανάγκες. Εδώ, όμως, βλέπουμε ότι η φωτογραφία και μόνο ενός αγαπημένου προσώπου είναι αρκετή για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα».
«Αν λοιπόν περνάτε μία περίοδο έντονου στρες ή μία οδυνηρή εμπειρία και δεν μπορείτε να έχετε δίπλα σας το αγαπημένο σας πρόσωπο για να σας στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη φάση, φροντίστε τουλάχιστον να βρείτε μια φωτογραφία του και αν δεν μπορείτε να κάνετε ούτε αυτό, τότε φέρτε την εικόνα του στο μυαλό σας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Naomi Eisenberger.
Η μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά της και να μπορούν οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα με ποιον ακριβώς μηχανισμό μπορεί η εικόνα ή ακόμη και η σκέψη ενός αγαπημένου προσώπου να επιδράσει στη συναισθηματική μας κατάσταση και στον τρόπο που βιώνουμε τον πόνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου