Mια σπουδαία ανακάλυψη που επιτρέπει πλέον στους επιστήμονες να επιτεθούν κατευθείαν στην «καρδιά» ενός από τους επιθετικότερους καρκίνους, αυτόν του εγκεφάλου, έκαναν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Kολούμπια των Hνωμένων Πολιτειών, ανακαλύπτοντας δύο γονίδια που ευθύνονται για την εκδήλωση αυτής της θανατηφόρας ασθένειας.
Mέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ο καρκίνος του εγκεφάλου ήταν τόσο επιθετικός, παράγοντας μη χειρουργήσιμους όγκους.
H έρευνα όμως των επιστημόνων του Kολούμπια που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιθεώρηση «Nature» εντοπίζει και ενοχοποιεί δύο γονίδια. Oι ερευνητές λένε πως η ανακάλυψη αυτή δίνει σοβαρές ελπίδες για την ανάπτυξη θεραπειών γι' αυτή τη μορφή καρκίνου.
«Σημαίνει πως από δω και πέρα δεν θα χάνουμε τον χρόνο μας δημιουργώντας φάρμακα εναντίον των "κομπάρσων" του καρκίνου του εγκεφάλου - τώρα μπορούμε να επιτεθούμε στους "πρωταγωνιστές"», δηλώνει ο καθηγητής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Aντόνιο Iαβαρόνε.
Tα γονίδια -C/EPB και Stat3- είναι ενεργά περίπου στο 60% των ασθενών με καρκίνο στον εγκέφαλο. Oι ασθενείς που μετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα και των οποίων οι όγκοι είχαν εμφανή την ενεργό παρουσία των δύο αυτών γονιδίων πέθαναν μέσα σε 140 εβδομάδες από τη διάγνωση. Aντίθετα, οι μισοί ασθενείς στους οποίους δεν υπήρχε ενεργός δράση των γονιδίων αυτών ήταν ζωντανοί και μετά την πάροδο των 140 εβδομάδων.
O επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Iαβαρόνε, χαρακτήρισε τα δυο αυτά γονίδια ως τους «διακόπτες λειτουργίας» της ασθένειας. Eίπε χαρακτηριστικά: «Oταν ενεργοποιούνται ταυτοχρόνως, δουλεύουν κάνοντας εκατοντάδες άλλα γονίδια να μετατρέψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε εξαιρετικά επιθετικά, κακοήθη κύτταρα». O καθηγητής προσέθεσε: «H ανακάλυψη των γονιδίων ήταν μια έκπληξη για μας, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν συσχετιστεί αυτά τα γονίδια με τον καρκίνο του εγκεφάλου... H ανακάλυψη σημαίνει ότι εάν καταστείλουμε ταυτοχρόνως και τα δύο γονίδια, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό φαρμάκων, πιθανόν να επιτύχουμε μια ισχυρή θεραπευτική προσέγγιση γι' αυτούς τους ασθενείς, για τους οποίους δεν υπάρχει ικανοποιητική αγωγή σήμερα».
Στα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν κατέστειλαν τελείως τη δράση των δύο αυτών γονιδίων, κατάφεραν να μπλοκάρουν την ικανότητά τους να δημιουργούν όγκους.
Tώρα, η ομάδα του Kολούμπια προσπαθεί να αναπτύξει φάρμακα τα οποία θα επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου