Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, σημείωσε ότι «δεν του έχει γίνει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση και θα δούμε». Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε σταθερός στη στρατηγική για την οικονομία, προσθέτοντας ότι «θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι δε φοβάται απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι διαφορετικό από εκείνο των άλλων χωρών, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει στην προσπάθειά της και τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην κατασπατάληση των πόρων οι οποίοι δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα, όπως τα stage και στη διαφθορά.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, σημείωσε ότι παρότι έχουν χρηματοδοτηθεί δεν διοχέτευσαν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν κάποιες δικές τους τρύπες και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρίες.
Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν τη διεξαγωγή μιας απογραφής, από κοινού με τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σκεφτόταν μια τέτοια πρόταση, ενώ χαρακτήρισε συμπαθητική την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ Α. Σαμαρά στην Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Επίσης, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των τελών κυκλοφορίας έδειξε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους.
Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμοτερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.
Σχετικά με την διγλωσσία που καταλογίζεται στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θέλει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.
Εμμέσως επέρριψε κάποιες ευθύνες και στον Τύπο για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι εάν κάποιος μιλήσει με τρεις υπαλλήλους ενός υπουργείου και στη συνέχεια γράψει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αυτά, τότε δεν θα υπάρχει απλώς διγλωσσία, αλλά πολυγλωσσία.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι από αξιολόγηση θα περνούν όλοι, ακόμη και οι υπουργοί, ενώ σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος και ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον «Καπποδίστρια 2».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.
Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο των Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.
Σχετικά με τη στάση της ΝΔ στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνώριζε το θέμα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είπε ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί. Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα, υπογράμμισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου